Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Злі. Грубі корми



Грубі корми (сіно, солома, полова та ін.) займають значне місце у кормовій базі. їх використовують переважно в зимовий період. Цін­ність цих кормів у годівлі тварин велика. Високий вміст клітковини у них надає раціонам певного об'єму, нормалізує роботу шлунка, кишок, сприяє кращому виділенню травних соків. Особливо важливе значення мають грубі корми для жуйних.

Сіно

Одержують його висушуванням скошених трав до вологості 15-17% у польових умовах або штучним способом за допомогою спеціальних агрегатів. Поживність цього корму залежить від бота­нічного складу рослин, фази вегетації при скошуванні, умов виро­щування, заготівлі та зберігання. В середньому поживність і кг сіна


становить 0,4-0,5 к. од., 40-80 г перетравного протеїну, 3-9 г кальцію, 1-4 г фосфору і 10-35 мг каротину. Жиру в сіні - 1-2,5%. кліткови­ни - 25-30 і безазотистих екстрактивних речовин - 38-42%.

Технологія заготівлі сіна складається з кількох операцій. Якщо його заготовляють розсипним, трави скошують (бобові для швидшого висихання плющать) і у разі потреби розтрушують. При втраті 45-55% води згрібають у валки, де досушують до вологості 22-35% і підбирають у копиці, а при вологості не вище 20% скиртують. Під час скиртування сіно з вищою вологістю пошарово перекладають сухою соломою або солять. Кухонну сіль вносять пошарово через кожні 40-50 см по 8-12 кг на 1 т сіна.

Для зменшення втрат поживних речовин під час сушіння засто­совують активне вентилювання розсипного, подрібненого і пресовано­го сіна в скиртах або сіносховищах. Прив'ялену до вологості 35-40% масу складають пошарово на трапецієподібний дерев'яний чи мета­левий каркас (повітророзподільник) (висота кожного шару 1,5-2 м) і подають за допомогою вентилятора гаряче або холодне повітря. Перші два дні вентилюють безперервно, потілі, коли сіно у верхніх шарах стане сухим, періодично. При висиханні першого шару сушать другий і так продовжують доти, доки загальна висота скирти не досягне 4-5 м (рис. 3.2).

Рис. 3.2. Досушування сіна в скирті примусовим вентилюваншім

Заготівля сіна із застосуванням активного вентилювання забез­печує краще зберігання поживних речовин (табл.3.3).


Таблиця 3.3 Вилив різних способів сушіння трави на поживність 1 кг люцернового сіна (в середньому за два роки)

Спосіб сушіння Кормові одиниці Перетравний протеїн, г Каро­тин, мг
У полі Із застосуванням активного вентилювання 0,45 0,64 81 136  

Середня добова даванка сіна в раціонах корів у зимовий період становить 5—7 кт, молодняку великої рогатої худоби до року - 2-4, старше року — 4-6, овець - 1—2 і коней - 8—10 кг.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 604 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...