Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Коренебульбоплоди 1 баштанні корми 3. 10. 1. Коренебульбоплоди



Коренебульбоплоди посідають важливе місце в годівлі сіль­ськогосподарських тварин. Вони позитивно впливають на фізіологіч­ний стан, молочну та м'ясну продуктивність, ріст і розвиток молодняку всіх видів. Це пояснюється їхніми особливими якостями. Вони містять багато легкорозчинних вуглеводів, які активують мікробіологічні процеси у передшлунках жуйних, завдяки чому кормова маса збагачується біологічно цінним білком мікробного походження і вітамінами.групи В; стимулюють виділення травних соків, що сприяє прискоренню перетравності поживних речовин; мають дієтичні властивості завдяки наявності в них пектинових речовин, особливо гідропектинів.

У коренебульбоплодах багато води (70-90%) і мало протеїну (1-2%), жиру -0,1-0,2% та клітковини- 1-1,5%. Основну масу пожив­них речовин їх становлять безазотисті екстрактивні речовини, пере­важно цукор і крохмаль (9-19%). Більшість із них містять вітаміни групи В, багато вітаміну С, а морква — каротину. Поживність 1 кг коренебульбоплодів коливається від 0,1. до 0,3 к. од. Слід зазначити, що енергетична поживність 1 кг сухої речовини їх дорівнює 1 к. од., а моркви та картоплі- 1,1 й 1,3 к. од.

Зберігають коренебульбоплоди в спеціальних сховищах, кагатах і траншеях.

У годівлі тварин найширше використовують кормові буряки. Вони містять 12% сухої речовини, 9 - безазотистих екстрактивних речовин, близько 1% клітковини, їх охоче поїдають тварини. Згодо­вують кормові буряки переважно сирими (цілими або подрібненими) в чистому вигляді чи здобрюють ними грубі корми або змішують з концкормами для свиней та птиці.

Цукрові буряки містять 25% сухої речовини, зокрема 17-18% цукру. В них близько 0,14-0,16% глікозиду-сапоніну, який подразнює слизову оболонку шлунка, а після всмоктування у кров викликає гемоліз еритроцитів. Цукрові буряки тверді, тому, їх згодовують переважно подрібненими. Поживність 1кг кормових


буряків становить 0,12 к. од. і 9 г перетравного протеїну, цукрових -відповідно 0,24 і 7.

Дійним коровам на добу кормових буряків згодовують 20-30 кг, цукрових - 10-15, але останніх не більше ніж 5-6 кг за одну даванку; сухостійним - у два рази менше, вівцям - 2-3 кг, робочим коням 10-15, свиням - 5-6 кг на 100 кг живої маси.

Морква - дієтичний корм для всіх видів тварин. Поживна цінність 1 кг її - 0,14 к. од. Вона є багатим джерелом каротину - до 85 мг/кг. Дають її сирою, оскільки каротин під час варіння руйнується. Бруква і турнепс мають низьку поживність - відповідно 0,13 і 0,10 к. од. Згодовують їх коровам 15-20 кг. У разі великих даванок молоку передасться специфічний запах редьки. Таку саму поживність та властивості має й куу'зику — гібрид брукви і капусти.

Картопля характеризується високими поживними та смаковими якостями, багата на крохмаль, вітаміни Вь В2 і С. У ній до 25% сухої речовини, 18-20 % крохмалю, мало протеїну, клітковини й жиру. Білок картоплі - туберин - відзначається високою біологічною цінністю. Поживність 1 кг картоплі - 0,30 к. од. і 14 г перетравного протеїну.

У картоплі міститься отруйний глікозид - соланін. Його багато у паростках та позеленілих бульбах. Перед згодовуванням картоплю необхідно очищати від паростків. Під час варіння соланін розчиняється, переходить у воду, яку потрібно зливати. З організму тварин цей глікозид погано виводиться і накопичуючись, призводить до отруєння тварин.

Дійним коровам картоплю згодовують сирою - 15-20 кг- на добу, сухостійним - 5-10 кг. Свиням і птиці її краще запарювати або заварювати. Свиням дають 4-6 кг на 100 кг маси, вівцям - 1-2 кг, куркам-несучкам - 30-40 г, індикам - 50-60, качкам - 100, гусям -300 г на голову.

Топінамбур (земляна груша) має поживність 0,24 к.од. Безазотисті екстрактивні речовини представлені інуліном. Це полісаха­рид, подібний до крохмалю (під дією йоду червоніє). Бульби добре зберігаються в землі протягом зими і на посівах весною можна ви­пасати свиней. Стебла й листя використовують для силосування.


3.10.2. Баштанні культури

До баштанних культур належать гарбузи, кормові кавуни і ка­бачки. Вони характеризуються високим вмістом води - 85-90 %, суха речовина багата на вуглеводи, вітамін С. Це молокогінні корми. Поживність їх становить 0,07-0,12 к.од. на 1 кг корму. Дають їх тваринам у свіжому вигляді в осінній період. Подрібнені баштанні плоди можна силосувати з сухими кормами або отавою бобових.

У разі згодовування коренебульбоплодів у свіжому вигляді, особливо жуйним, їх потрібно мити. Використання ж немитими через певний час призводить до порушення травлення, зниження молочної продуктивності внаслідок нагромадження в передшлунках землі та піску. Від забруднених коренеплодів у тварин швидко стираються зуби. Запаси цих кормів обліковують зважуванням під час заготівлі.

Контрольні запитання

1. Які коренеплоди використовують для годівлі сільськогоспо­
дарських тварин?

2. Який хімічний склад коренебульбоплодів та баштанних
культур?

3. Яка поживність коренебульбоплодів та баштанних кормів?

4. Чому їх відносять до дієтичних кормів?

5. Орієнтовані норми згодовування цих кормів тваринам.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 635 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...