Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розмноження клітин



Розмноження - одна з основних властивостей усіх живих організмів, що забезпечує безперервність і спадковість життя на Землі. Розмножуються клітини поділом. Під час поділу клітини відбуваються істотні морфологічні і фізико-хімічні зміни.

Розрізняють прямий, непрямий та редукційний поділи клітини. Для соматичних клітин організму тварини характерними є прямий -амітоз і непрямий - мітоз, або каріокенез, поділи (рис. 2.1). Статеві клітини розмножуються редукційним поділом - мейозом.

Суть поділу клітини амітозом полягає в тому, що спочатку перешнуровується ядро, а за ним поділяється і цитоплазма. В результаті утворюються дві дочірні клітини, які надалі ростуть до розмірів материнської клітини. Прямий поділ клітини в організмі тварини відбувається дуже рідко, здебільшого клітини діляться мітозом.

Мітоз — (непрямий поділ) супроводжується точним розподілом спадкової речовини між дочірніми клітинами. Він проходить у чотири послідовні фази (профаза, метафаза, анафаза і телофаза). Між двома поділами є інтерфаза, необхідна для росту і розвитку дочірніх клітин.

Під час профази з органели клітинного центру утворюється веретено поділу, в ядрі спостерігається спіралізація хромосом: спочатку з речовини ядра хроматину утворюється клубок ниток, а потім з них - хромосоми у вигляді шпильок.

У метафазі хромосоми розміщуються в екваторіальній площині клітини, поділяються на дві частинки - хроматиди утворюючи так звану материнську зірісу. При цьому центріолі

клітинного центру розміщуються на полюсах клітиини. В анафазі хромосоми розходяться до полюсів клітини, утворюючи дочірні зірки.

У тєлофазі відбувається деспіралізація хромосом, на полюсах клітини утворюються дочірні ядра, цитоплазма поділяється навпіл і утворюються дві дочірні клітини з повним (диплоїдним) набором хромосом.

Амітоз (прямий поділ) проходить швидко, але не точно. Мейоз (редукційний поділ) - поділ статевих клітин, який спочатку призводить до зменшення в два рази кількості хромосом. Потім відбувається мітотичний поділ клітини, внаслідок якого утворюються дві дочірні клітини з половинним, (гаплоїдним) набором хромосом.

Рис. 2.1. Фази непрямого поділу клітини (мітоз):

профані: 1 - спокійне ядро у клітині; 2 - утворення хроматиновнх ниток у

вигляді клубка; 3 - утворення хромосом у вигляді шпильок; метафаза:

'/-стадія материнської зірки; анафаза: 5 - розщеплення хромосом;

6 - стадія дочірніх зірок; телофаза: 7 - поділ цитоплазми; 8 - утворення

дочірніх клітин

Мейоз - один з основних етапів формування гамет як у тварин, так і в рослин. Проте процес формування гамет у тварин має свою специфіку. У тварин статеві клітини беруть початок з ембріональних клітин. Спочатку утворюються зачаткові клітини, а з них мітозом -гонії (у самців - сперматогонії,. у самок - оогонії). Внаслідок мітозу сперматогоиії утворюють сперматоцитн першого порядку, а оогонії -ооцити першого порядку. Цей процес у самців відбувається в сім'яниках, а в самок - у яєчниках.

Далі сперматоцити і ооцити діляться мейозом. У результаті із сперматоцитів першого порядку формуються спермії, а з ооцшів першого порядку - яйцеклітини. Один спермагоцит дає початок чотирьом сперміям, а ооцит - одній яйцеклітині (три інші клітини руйнуються). Набір хромосом у їхніх ядрах гаплоїдний.

2.2.2. Запліднення

Статеві клітини (гамети) - яйцеклітина у самки і спермій у самця. Вони мають половинний набір хромосом і здатні до запліднення. Внаслідок цього утворюється зигота - клітина із повним (диплоїдним) набором хромосом.

Розвиток нового організму має два періоди: внутріитьоутроб-ний і позаутробний.

Внутрішньоутробний розвиток поділяється на ембріональний (зародковий) і плодовий періоди.

Ембріональний розвиток починається в яйцепроводі з дроблення зиготи, у результаті якого утворюються клітини бластомери. У цей період в ембріоні утворюються ембріобласт (зародковий вузлик) і трофобласт, який живить тіло зародка. З ембріобласта утворюються три зародкові листки: внутрішній - ентодерма, зовнішній - ектодерма і середній - мезодерма (рис. 2.2).

Рис. 2.2. Схема розвитку зародка:

1 - запліднення яйцеклітини

спермієм; 2-5 - поділ зиготи;

6-8 утворення бластомерів;

9 - утворення зародкового

міхурця:

а - ембріобласт;

б - трофобласт

Зародкові листки - джерела формування тканин і органів ембріона.

Зародок розвивається всередині трьох плодових оболонок: водної - амніона, сечової - алантоїса, судинної - хоріона. Останні дві оболонки угворюють алантохоріон, який разом із слизовою оболонкою матки утворює плаценту - тимчасовий орган, через який здійснюється обмін речовин між матір'ю та плодом. У плаценті кров матері не змішується з кров'ю плода.

Контрольні запитання

 
 

1. Що таке мейоз?

2. Чим відрізняється поділ статевих клітин?

3. Що таке зигота?

4. Генетичне значення запліднення.

5. Які є види поділу клітин?

6. Як проходить розвиток зародка? 7.3 чого побудована плацента? 8.Які знаєте зародкові листки?

2.3. ЗАКОНОМІРНОСТІ УСПАДКУВАННЯ ОЗНАК ПРИ СТАТЕВОМУ РОЗМНОЖЕННІ





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 2716 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...