Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Органи, апарати та системи органів



Тваринний організм складається з багатьох органів.

Органом називають частину організму, яка має певну форму, виконує специфічну функцію і складається з кількох тканин. Розрізнюють два види органів: паренхіматозні і трубчасті. Паренхіматозні (компактні) органи мають сполучнотканинну основу (строму) і робочу тканину (паренхіму), яка виконує функцію органа.

Трубчасті органи мають три оболонки: внутрішню (слизову), покриту певним видо.м епітелію, середню (м'язову) - частіше побудовану з гладенької м'язової тканини, зовнішню (серозну) оболонку, що покриває органи, розміщені в порожнинах. Органи, що розміщені поза порожнинами, замість серозної оболонки мають адвентицію.

Взаємопов'язані функцією органи різної будови об'єднуються в апарати, а органи подібної будови - у системи органів.

В організмі тварин виділяються такі апарати й системи органів: апарат руху (скелет і м'язова система), органи шкірного покриву, апарати травлення, дихання, сечостатевий, крово- і лімфообігу, внутрішньої секреції, нервова система і аналізатори. Усі апарати і системи органів у живому організмі нерозривно пов'язані між собою, впливають один на одного.

Контрольні запитання

1.Як побудована клітина?

2.Який хімічний склад клітини? 3.Які є типи тканин?

4.Назвіть види епітелію.

5.Назвіть види сполучної тканини.

6.Які є види м'язової тканини?

7.Як побудований нейрон?

8.Що називається органом?

9.Як побудовані трубчасті і паренхіматозні органи? 10. Назвіть апарати та системи органів.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1062 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...