Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Анатомія і фізіологія сільськогосподарських тварин



ВСТУП

Процес перебудови в Україні відкритої, конкурентоспроможної аграрної економіки ринкового типу, інтегрованої у світову сільськогосподарську систему, набув незворотного характеру, що дозволяє наблизити сільськогосподарське виробництво до рівня економіки розвинутих країн.

Спеціалістам сільського господарства належить велика роль у забезпеченні потреб населення України м'ясом, молоком, яйцями, а також у забезпеченні легкої промисловості цінною сировиною.

Перехід ринкової економіки відкриває широкі можливості для розвитку приватної власності. Така тенденція буде зберігатися в плані реалізації Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки".

Найближчим часом у господарствах прогресивного типу буде зосереджуватись основна кількість поголів'я худоби і птиці. У нових умовах необхідна і переорієнтація фахівців для роботи в приватних і приватно-орендних підприємствах.

Для підвищення ефективності роботи, фермерові (господареві), необхідно мати глибокі знання і практичні навички з технології та організації виробництва не лише на рівні випускника вищого закладу освіти НІ рівнів акредитації.

Ті з фермерів (господарів), які займаються вирощуванням тварин, потребують всебічної підготовки в галузі тваринництва і бджільництва. їм треба усвідомити, що однією з умов підвищення ефективності тваринництва є створення здорових стад високопродук­тивних тварин, які можуть дати максимум високоякісної продукції, окупити використані корми.

Після завершення навчання організатор-технолог повинен уміти оцінювати екстер'єр, конституцію, кондиції сільськогосподарських тварин, проводити добір і підбір, визначати середньодобовий приріст живої маси тварин, підбирати методи розведення, оцінювати сперму, осіменяти самок, надавати рододопомогу, діагностувати вагітність самок, уміти організовувати збалансовану годівлю, заготовляти та обліковувати корми, організовувати та обладнувати пасіку, проводити комплектування бджолиних сімей, проводити ревізії на пасіці, відкачувати мед.

Посібник написано відповідно до навчального плану програми підготовки фахівців із спеціальності "Організація і технологія ведення фермерського господарства" у вищих закладах освіти І—II рівнів акредитації.

Посібник складається із 4 розділів, у яких висвітлено основи анатомії і фізіології сільськогосподарських тварин, розведення і відтворення сільськогосподарських тварин, годівля сільськогоспо­дарських тварин та основи бджільництва.

АНАТОМІЯ І ФІЗІОЛОГІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН

Кожен, хто розводить тварин, повинен знати будову тваринного організму та його функції. Будову і форму організму вивчає мор­фологія, а перебіг життєвих процесів (функцій) в організмі здорової тварини - фізіологія. До морфологічних наук належать цитологія -наука про клітини, гістологія - наука про тканини, ембріологія -наука про розвиток зародка, а також анатомія, ідо вивчає будову та закономірності розвитку окремих органів та організмів в цілому.

Нині відомо близько півтора мільйона різних видів тварин, у тому числі 4500 видів ссавців. Історичний розвиток певного виду тварин називається філогенезом. Онтогенез ~ це індивідуальний роз­виток організму від його зародження до смерті. Знання закономір­ностей філогенезу її онтогенезу дає змогу зрозуміти будову та жит­тєдіяльність організму.

Морфологія і фізіологія доповнюють одна одну її тісно пов'язані між собою. Без знання цих наук неможливо активно і цілеспрямовано змінювати організм тварин, пристосовувати його до нових технологій, а також створювати організми, здатні максимально реалізувати свій генетичний потенціал. Усе це сприяє підвищенню економічної ефек­тивності тваринництва.

Без знань будови і функцій організму важко розпізнати хворобу і поставити діагноз, надати допомогу хворій тварині, налагодити про­філактичну роботу разом із спеціалістами з ветеринарної медицини. Знання основ анатомії та фізіології тварин є передумовою для осмис­леного сприймання" матеріалу інших зоотехнічних і ветеринарних дисциплін.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1930 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...