Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підготовка та проведення фокусованого групового інтерв’ю



В зв’язку з тим, що основним джерелом інформації під час фокусованого інтерв’ю виступають висловлювання його учасників за проблемою дослідження, принципової важливості набуває питання формування фокус-групи. Її склад визначається метою дослідження, та, відповідно, тими питаннями, які виносяться на обговорення. Виходячи з цього, групи можуть бути:

гомогенними, тобто однорідними за певною чи одночасно декількома ознаками – демографічними, професійними і.т.п., наприклад, студентська молодь, фахівці установ соціального захисту, представники органів влади;

цільовими; характеристики їх членів значно різняться між собою, але певна ознака є спільною для всіх – наприклад, вони є читачами якогось видання, споживачами певної соціальної послуги;

стихійними (наприклад, індивіди, які були учасниками або свідками тієї чи іншої події);

змішаними.

В будь-якому випадку, до групи відбираються ті, хто, на думку дослідника, здатний надати найбільш корисну інформацію [85, с.57].

Після того, як визначений склад учасників, кожного з них слід повідомити про його участь у процедурі. Залучення до фокус-групи бажано починати якомога раніше, щоб мати час на заміну тих респондентів, які з різних причин не зможуть приймати участь у дискусії. Організатори повинні надати учасникам інформацію щодо причин їх залучення, можливої кількості членів групи, місця та часу проведення обговорення, його тривалості, а також можливого заохочення участі в ньому.

Фокусоване інтерв’ю проводиться із застосуванням заздалегідь розробленого переліку тем та запитань – так званого гайду. Гайд складається на основі розробленої програми дослідження, в якій визначаються проблема, об’єкт та предмет, цілі, завдання, очікувані результати. Гіпотетично важливі елементи, а також характер та загальна структура проблемної ситуації попередньо підлягають аналізу з боку дослідника, що виступає підґрунтям для висунення гіпотез та розробки плану проведення інтерв’ю. В результаті сам процес опитування виявляється сфокусованим на суб’єктивних реакціях осіб з приводу заздалегідь проаналізованої ситуації.

Також на підготовчому етапі уточнюються склад та кількість фокус-груп, складається план дослідження, де вказуються місце і дата проведення кожної дискусії, необхідні ресурси – людські та матеріально-технічні, загальна вартість процедури.

Проводить фокусоване інтерв’ю модератор, до особистості якого висуваються особливі вимоги. Він організує та підтримує протягом всієї процедури дискусію щодо досліджуваної проблеми, одночасно спрямовуючи її у конструктивне русло. Важливою є здатність модератора зводити до мінімуму несуттєві розмови (робити це необхідно у коректній формі) та заохочуючи ті, що безпосередньо стосуються справи. Він також слідкує за тим, щоб одна чи декілька осіб не домінували у фокус-групі, залучає до дискусії членів групи, які займають пасивну позицію та не беруть участь у розмові: важливо створити такі умови, щоб всі учасники мали можливість висловити свою точку зору. Метою процедури є не досягнення консенсусу, але виявлення різноманітних поглядів на проблему.

Бажано, щоб у роботі модератору допомагав помічник чи фасилітатор: вони здатні помітити, які саме аспекти проблеми були модератором упущені. На відміну від модератора, який структурує бесіду, фасилітатор активізує діалог. Можливим засобом підготовки спостерігача та фасилітатора є тренінг, який проводиться до початку роботи з фокус-групою.

В залежності від рівня включення модератора у дискусію розрізняють два типи фокус-груп. У першому випадку роль модератора обмежується постановкою проблеми перед учасниками дискусії та спостеріганням за її ходом. Другий тип відзначається більш активною участю модератора у дискусії, періодичному її фокусуванні на певних аспектах досліджуваної проблеми. І в одному, і іншому випадку модератор заохочує обговорення будь-яких питань, що стосуються теми дискусії, навіть якщо вони не містяться у тематичному опитувальнику.

При підготовці та проведенніфокусованих груповихінтерв’ю бажано додержуватися наступних вимог:

1. Чисельність фокус-групи не повинна перевищувати 10-11 осіб; саме ця кількість є оптимальною з точки зору забезпечення ефективної роботи групи (у більшій за чисельністю групі дискусія може перетворитися на важко котролюєму полеміку, у занадто малій її може зовсім не виникати).

2. Учасники дискусії не повинні бути знайомі друг з другом, а членам різних фокус-груп, що включені у дослідження, слід уникати обговорення досліджуваної проблеми. Ця вимога, а також нерозголошення основної мети дискусії до її початку, спрямовані на те, щоб отримати під час обговорення “живу” реакцію людей на порушені питання, аніж заздалегідь продумані відповіді.

3. Процес обговорення фіксується на аудіо- чи відеоплівці, що пізніше дозволяє досліднику більш детально проаналізувати інформацію, одержану у вигляді відповідей та висловлювань, а також особливості поведінки кожного учасника дискусії, включаючи їх жести, міміку, емоційні реакції і т.і.

Приміщення, у якому відбувається дискусія, слід готувати таким чином, щоб члени групи сиділи незамкненим колом: це дозволить модератору та кожному з них бачити та чути один одного. Модератор знаходиться серед учасників, хоча й дещо окремо від них, фасилітатори та спостерігачі – в будь-якому місці ззовні кола учасників.

На початку процедури модератор представляє себе та помічників, після цього представляють себе й запрошені до участі у фокус-групі. Їм повідомляється мета проведення фокусованого інтерв’ю, режим роботи групи, порядок звертання учасників один до одного (рекомендується робити це за ім’ям, яке вказано та табличці перед кожним з присутніх). Учасникам гарантується анонімність висловлювань та пропонується надавати відверті відповіді на запитання.

По закінченні певного етапу дискусії модератор може робити попередні узагальнення - в усній, письмовій формах, із застосуванням великих листів паперу для фіксації основних ідей, що були згенеровані під час дискусії.

Завершується фокусоване групове інтерв’ю підведенням підсумків. Модератор узагальнює думки, що були висловлені під час дискусії, та виражає подяку її учасникам.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 2817 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...