Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. 1. Необхідно визначити вартість прав, що придбаються на об'єкт ІВ



1. Необхідно визначити вартість прав, що придбаються на об'єкт ІВ. Середній дохід від експлуатації об'єкта ІВ у поточних цінах становить 12000 тис. грн. Юридичний термін служби об'єкта ІВ – 10 років. Коефіцієнт капіталізації – 36%.

2. Якою є вартість прав, що придбаються на об'єкт ІВ, якщо відомо, що середній дохід від його експлуатації в поточних цінах становить 7500 тис. грн. Дослідження ринку показали, що протягом найближчого часу частка підприємства на ринку даних товарів не зміниться. Юридичний термін служби об'єкта – 20 років. Коефіцієнт капіталізації – 34%.

3. Необхідно визначити вартість ліцензії на застосування патентованої технології, якщо відомо, що середній дохід від експлуатації технології в поточних цінах становить 13000 тис. грн. Юридичний термін служби об'єкта ІВ – 20 років. Коефіцієнт капіталізації – 26%.

Метод залишкового доходу використається для конвертації доходу у вартість. У цьому випадку репрезентативна величина доходу ділиться на ставку капіталізації або множиться на мультиплікатор доходу.

Mn = Mr/rk, (17)

де: Mn – поточна вартість об'єкта оцінки,

Mr репрезентативна величина доходу ,

rk – коефіцієнт капіталізації, що складається з реальної ставки дисконту й коефіцієнта амортизації (повернення капіталу).

Оцінювач звичайно розподіляє дохід по різних невловимих активах. Необхідно ретельно стежити за тим, щоб дохід, розподілений по всіх невловимих активах, не перевищив наявного доходу для розподілу по всіх активах.

Метод експрес-оцінки передбачає розрахунок узагальненого показника ефективності на основі аналізу динаміки зміни сумарного грошового потоку на всьому періоді реалізації інвестиційного проекту. Підсумковим показником реалізації інвестиційного проекту є величина чистого кумулятивного грошового потоку (net cash flow – NCF) як функція часу t. Вона містить у собі всі грошові притоки й відтоки, що мають місце при реалізації проекту. Негативне мінімальне значення NCF характеризує величину інвестицій, які визначають вартість проекту PC. Позитивне значення NCF свідчить про прибутковість проекту. Оскільки витрати й доходи формуються в різні моменти часу, то для приведення їх до одного початку відліку застосовується операція дисконтування. У результаті виходить чистий дисконтовий дохід (net present value) NPV, пов'язаний з NCF коефіцієнтом дисконтування:

NPV(t) = NCFn * (1+i)n (18)

Показник NPV(t) характеризує прибутковість проекту в порівнянні з альтернативним розміщенням коштів під банківський відсоток.

Для оцінки рентабельності проекту використається показник IRR (internal rafe of return), чисельно дорівнює величині процентної ставки i*, при якій функція NPV(i*,t)= 0. Це, так звана, внутрішня норма прибутковості проекту, що характеризує доцільність вкладення капіталу в проект у порівнянні з розміщенням його в банк під розрахункову процентну ставку i. Якщо i* > i, то проект є цілком рентабельним.

PI, що чисельно дорівнює відношенню прибутковості проекту до моменту його ліквідації Т до вартості проекту розраховується за формулою:

PI = NPV(T) / PC. (19)

Як узагальнений показник ефективності може розглядатися середнє значення чистого дисконтового доходу ЕNPV, одержуваного при реалізації даного інвестиційного проекту. Ця величина чисельно дорівнює інтегралу від функції NPV(t) за час життя проекту T, віднесеної до величини цього часу:

ЕNPV = 1/2T (NPVt + NPVt+1 ), (20)

де: NPVt – значення NPV у розрахунковому періоді t.

На користь даного показника говорить його простий економічний зміст, а також те, що він повністю відображає властивості залежності NPV(t) протягом усього життєвого циклу проекту. Наближену оцінку ЕNPV можна одержати апроксимуючи залежність NPV(t) кусочно-лінійною функцією. Вираження для ЕNPV у цьому випадку прийме вид:

ЕNPV = 1/2T [NPV(T) * (T– PB) – PC* PB]. (21)

Тут NPV(T) – значення прибутковості проекту в момент його ліквідації. З вираження видно, що ENPV виражається через основні приватні показники ефективності інвестиційного проекту, тобто враховує всі основні властивості залежності NPV(t). По цьому показнику проект є дохідним, коли ЕNPV > 0. З рівності ЕNPV = 0 знаходимо мінімальне значення індексу прибутковості PImin, при якому інвестування проекту доцільно при відомих значеннях його приватних показників T, PB, NPV, PC:

IRR = E*= PI / (T– t) – 1. (22)





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...