Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ситуаційний менеджмент



А. Рейлі, Д. Томпсон, Д. Міллер, Р. Стогділл, П. Фрізен. Ситуаційний менеджмент ґрунтується на пристосуванні певних теорій, рішень досвіду до конкретних обставин, за яких вимушений діяти менеджер. У цьому зв'язку ситуаційний підхід схожий на системний, оскільки він також має інтеграційний характер. Тобто ця концепція не включає конкретних методик, а формує мислення.

У цьому зв'язку цілком доречно згадати сформульований М.П. Фоллет "закон ситуації", який можна вважати основою ситуаційного підходу. Відповідно до закону ситуації менеджери тривалий час аналізують обставини, що складаються в організаціях, і використовують відповідно до них управлінські концепції.

У практичному плані методологію ситуаційного менеджменту можна розглядати у вигляді чотирикрокового процесу:

1. Усвідомлення, опанування керівником інструментів професійного менеджменту, які довели свою ефективність у подібних ситуаціях.

2. Передбачення ймовірних позитивних і негативних наслідків застосування обраних інструментів в організації.

3. Правильна інтерпретація поточної ситуації (провідні фактори, ймовірний ефект ланцюгових змін та ін.).

4. Використання обраних інструментів і способів у процесі вирішення конкретної проблеми з урахуванням найменшого негативного ефекту і досягнення цілей організації найбільш продуктивним шляхом у ситуації, що склалася.

Ключові ідеї:

- ситуаційні ймовірності факторів враховуються в стратегіях, структурах і процесах, завдяки чому досягається якісне виконання роботи;

- існує більше одного способу досягнення мети;

- менеджери можуть пристосувати свої організації до ситуації або змінити ситуацію відповідно до вимог організації.

Внесок:

- виявлено основні випадковості;

- аргументація проти універсальних принципівменеджменту.

Обмеження:

- не всі критичні випадковості було виявлено;

- теорія не може бути застосована в усіх управлінських ситуаціях.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...