Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Присвоюваних студентам



ДО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЮ № І

поточне тестування (поточна успішність)   Підсумковий тест (модуль-контроль) Загаль-на сума
     

Змістовий модуль 2. Організація роботи адвоката в цивільному, адміністративному, господарському та конституційному судочинстві, використання ним можливостей міжнародних механізмів захисту прав людини.

Тема 4. Представництво адвоката у цивільному процесі

Тема 5. Організація роботи адвоката в адміністративному та господарському судочинстві

Тема 6. Участь адвоката у конституційному судочинстві, використання ним можливостей міжнародних механізмів захисту прав людини

Тема 4.1 Участь адвоката в судовому розгляді цивільних справ

Лекція

Мета заняття: поглибити та систематизувати знання студентів про поняття та види представництва адвоката у цивільному процесі, зміст роботи адвоката при розгляді судом цивільних справ в порядку позовного, наказного та окремого провадження, а також у третейському суді та виконавчому провадженні.

Опорні поняття: “адвокатське досьє", "позовне провадження", "наказне провадження", "окреме провадження", "забезпечення позову", "третейський суд", “апеляційний розгляд", "касація", "виконавче провадження", "рішення суду", "компетенція", "скарга".

План лекції

1. Поняття та види представництва адвоката у цивільному процесі

2. Організація роботи адвоката при розгляді судом цивільних справ в порядку позовного, наказного та окремого провадження.

3. Правове положення адвоката у третейському суді та виконавчому провадженні

Тези лекції

1.Поняття та види представництва адвоката у цивільному процесі

Представництво адвоката у цивільному процесі – різновид правовідносин, який полягає у тому, що одна особа (адвокат-представник) в межах наданих їй повноважень здійснює процесуальні дії від імені та в інтересах іншої особи (клієнта), внаслідок чого у останнього виникають процесуальні права та обов’язки.

На відміну від законодавства багатьох західних країн (США, Англія, Франція та ін.), де передбачається можливість здійснення договірного представництва виключно адвокатами, наше законодавство визначає досить широке коло осіб, які можуть виступати як представники в суді.

Значення інститута представництва полягає у тому, що завдяки йому широке коло зацікавлених осіб (клієнтів адвоката), які не можуть або не бажають через різні причини, в тому числі незнання законодавства, взяти участь судовому засіданні чи інших юридичних провадженнях, мають можливість опосередковано і компетентно захистити свої права та законні інтереси.

У науці розмежовують різні види представництва адвоката у цивільному процесі, залежно від таких класифікаційних ознак, як підстави, суб’єкти та обсяг наданих для представництва прав.

2.Організація роботи адвоката при розгляді судом цивільних справ в порядку позовного, наказного та окремого провадження.

При розгляді судом цивільних справ в порядку позовного, наказного та окремого провадження адвокат має статус представника.Повноваження представників сторін можуть бути посвідчені довіреністю фізичної особи, яка повинна бути посвідчена нотаріально або посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на службі, стаціонарному лікуванні чи за рішенням суду, або за місцем його проживання. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом посадової особи, уповноваженої на це законом, статутом або положенням, з прикладенням печатки юридичної особи.

Повноваження адвоката як представника можуть також посвідчуватись ордером, дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги, або договором. До ордера обов'язково додається витяг із договору, у якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій. Витяг засвідчується підписом сторін договору.

Представник, який має повноваження на ведення справи в суді, може вчиняти від імені особи, яку він представляє, усі процесуальні дії, що їх має право вчиняти ця особа. Обмеження повноважень представника на вчинення певної процесуальної дії мають бути застережені у виданій йому довіреності. У разі відмови представника від наданих йому повноважень представник не може бути у цій самій справі представником іншої сторони.

3.Правове положення адвоката у третейському суді та виконавчому провадженні

Аналізуючи організаційно-правові аспекти участі адвоката у третейському судочинстві необхідно виходити з того, що третейський суд як юрисдикційний орган не входить до судової системи, яка покликана здійснювати правосуддя в Україні, розглядає спори, що виникають між суб’єктами цивільних та господарських правовідносин виключно за наявності їх згоди, що об’єктивується в третейській угоді. У третейському суді адвокат має статус представника, що може деталізуватися на рівні положення та регламенту конкретного постійно діючого третейського
суду.

Процесуальні кодекси та Закон України “Про виконавче провадження” (ст. 9) визначають статус адвоката у виконавчому провадженні як представника. Повноваження представника повинні бути підтверджені довіреністю, виданою і оформленою відповідно до вимог закону.

Особиста участь фізичної особи у виконавчому провадженні не позбавляє її права мати представника, крім випадку, коли боржник згідно з рішенням зобов’язаний вчинити певні дії особисто.


Рекомендована література

Базова література

Нормативні акти та матеріали судової практики

1. Конституція України: Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року (із зм. і доп.). – Х.: ПП "ІГВІНІ", 2006. – 64 с.

2. Цивільний процесуальний кодекс України. – Харків: “Одіссей”, 2012. – 192 с.

3. Податковий кодекс України // Відомості Верховної Ради України. – 2011. - N 13-14, N 15-16, N 17. - Ст.112.

4. Закон України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” від 5 липня 2012 року № 5076 // Офіційний вісник України. – 2012. – № 62. – Ст. 2509.

5. Закон України "Про безоплатну правову допомогу" від 2 червня 2011 року N 3460-VI // Відомості Верховної Ради України. – 2011. - N 51. - ст.577.

6. Закон України «Про виконавче провадження» від 21 квітня 1999 року // Відомості Верховної Ради. – 1999. - N 24. - ст.207

7. Про третейські суди: Закон України № 1701-IV від 11 травня 2004 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 35. – Ст. 412.

8. Про міжнародний комерційний арбітраж: Закон України від 24 лютого 1994 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 25. – Ст. 198.

9. Основні положення про роль адвокатів (Прийняті VIII Кон­гресом ООН по запобіганню злочинам у серпні 1990 року). – К., 1998.

10. Постанова Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2006 р. N 590 “Про граничні розміри компенсації витрат, пов'язаних з розглядом цивільних та адміністративних справ, і порядок їх компенсації за рахунок держави”. – К., 2006.

11. Наказ Міністерства юстиції України від 21.09.2011 N 3047/5 “Про затвердження Порядку роботи громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги”.

12. Правила адвокатської етики, затверджені установчим з’їздом адвокатів України 17 листопада 2012 року.

Література

1. Адвокат: навыки профессионального мастерства / Под ред. Л.А. Воскобитовой, И.Н. Лукьяновой, Л.П. Михайловой. – М.: Волтерс Клувер, 2006. – 592 с.

2. Адвокатура в рішеннях українських судів / За заг. ред. С.Ф. Сафулька. – К.: Видавничий дім “Ін Юре”, 2008. – 240 с.

3. Баулін О.В., Лебідь В.І., Матвєєв П.С., Пожидаєва М.А. Адвокатський іспит: підготовчий курс / навч. посіб. – К.: Алерта, 2013. – 736 с.

4. Гаррис Рихард Школа адвокатуры. Руководство к ведению гражданских и уголовных дел. Издание 2. – М.: Современный гуманитарный университет, 2010. - 349 с.

5. Зейкан Я.П. Адвокат: цивільні справи: методичні поради. - К., 2012. – 688 с.

6. Іваницький С.О. Судова влада та правоохоронні органи України: Практикум. – 2-ге вид., перероб. та доп. – Київ: Кондор, 2009. – 150 с.

7. Мельниченко Р.Г.Адвокатская деятельность. Универсальные правила успеха. Пособие для специалистов. – М.: Дашков и К, 2010. - 216 с.

8. Молдован А.В., Тилик Т.М. Адвокатура: Навчальний посібник. – К.: Алерта, 2013. – 256 с.

9. Синеокий О.В. Адвокатура как институт правовой помощи и защиты: новый курс адвокатского права и адвокатской криминалистики: учеб. пособие / Гос. вуз "Запорож. нац. ун-т" М-ва образования и науки Украины. - Изд. 2-е, испр. и доп. - Х.: Право, 2012. - 516 с.

10. Фіолевський Д.П. Закон України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”. – Коментар. – К.: Алерта, 2013. – 368 с.

11. Фурса С.Я., Фурса Є.І. Адвокат у цивільному процесі: Науково-практичний посібник – К.: КНТ, 2006. – 448 с.

12. Шаповал Л. І. Представництво за довіреністю у цивільному праві // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2004. – № 7. – С. 111–117.

Додаткова література

1. Васьковский Е.В. Основные вопросы адвокатской этики. – СПб., 1895.

2. Власов А.А. Адвокат как субъект доказывания в гражданском и арбитражном процессе. – М.: Юрлитинформ, 2000.

3. Горевий В.І. Організація юридичної служби на підприємстві: Навчальний посібник. – Суми: ВТД "Університетська книга", 2007. – 301 с.

4. Деханов С.А. Западноевропейская модель организации адвокатуры: опыт и современное состояние: Монография. – М.: РУДН, 2007. – 200 с.

5. Козлов О. Адвокат. Зачем нужен? Как выбрать? – М.: ЭКСМО-ПРЕСС, 2009. – 128 с.

6. Косаренко О.І. Суд і адвокат: проблеми етики взаємовідносин // Вісник Академії адвокатури України. – 2011. - № 3. – С. 189-196.

7. Пилипенко Ю. С. Адвокатская тайна. Теория и практика. – М.: Информ-Право, 2009. – 208 с.

8. Саттарова Н.А. Налоговая адвокатура. – М.: Юстицинформ, 2008. – 176 с.

9. Чашин А.Н. Стратегия и тактика адвокатской деятельности: Учебное пособие. – М.: Дело и Сервис, 2008. – 272 с.

Електронні ресурси

Національні електронні ресурси

Верховна Рада України http://www.rada.gov.ua

Вища Рада Юстиції України http://www.vru.gov.ua

Генеральна прокуратура України http://www.gpu.gov.ua

МВС України http://www.mvs.gov.ua

Міністерство Юстиції України http://www.minjust.gov.ua

Уповноважений Верховної Ради України

з прав людини http://www.ombudsman.kiev.ua

Академія адвокатури України http://www.aau.edu.ua

Спілка адвокатів України http://www.cay.org.ua

Асоціація адвокатів України http://www.uaa.org.ua

Центр інформації та документації

Ради Європи в Україні http://www.coe.kiev.ua

Луганський державний університет внутрішніх

справ імені Е.О. Дідоренка http://www.lduvs.edu.ua

міжнародно-правові сайти

Організація Об'єднаних Націй http://www.un.org

Рада Європи http://www.coe.int

Європейський суд з прав людини http://www.echr.coe.int

Європейський комісар з прав людини http://www.commissioner.coe.int

Міністерство юстиції США http://www.usdoj.gov

Міністерство юстиції Франції http://www.justice.gouv.fr

Федеральна палата адвокатів Росії http://advpalata.ru

Тема 4.2 Організація представницької діяльності адвоката при розгляді цивільних справ судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 396 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...