Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Список використаної літератури……………. ………………………………………. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35



ЗМІСТ ПОНЯТТЯ «ОХОРОНА ПРАЦІ»

Охорона праці - це система законодавчих актів і соціально-економічних, технічних, гігієнічних та організаційних заходів, які забезпечують здоров’я і працездатність людини. Забезпечення здорових і безпечних умов навчально - виховного процесу, запобігання травматизму його учасників покладається на власника або уповноважений ним орган.

Нормативно-правова документація з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності у навчальних закладах ведеться відповідно до вимог Кодексу України про працю, нормативно-правових актів Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України.

Поняття «охорона праці» визначено статтею 1 Закону України «Про охорону праці». Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі праці.

Головною метою охорони праці є створення на кожному робочому місці безпечних умов праці, безпечної експлуатації обладнання, зменшення або повна нейтралізація дії шкідливих і небезпечних виробничих факторів на організм людини і, як наслідок, зниження виробничого травма­тизму та професійних захворювань.

Законодавчою основою охорони праці в нашій країні є конституція України, Кодекс законів про працю.

Кодекс законів про працю регулює трудові відношення всіх робітників та службовців, підвищує ріст виробництва праці, підвищує ефективність виробництва. В ряді статей КзоПа

(«Охорона праці», «Робочий час», «Час відпочинку», «Праця жінок», «Праця молоді») відображає основні норми по охороні праці. Кодекс законів про працю надає право робочому відмовитись від виконання роботи, яка може зашкодити здоров’ю робітника або не відповідає законам про працю, та встановлює відповідальність адміністрації за порушення правил охорони праці.

Проведення заходів по покращенню та оздоровленню умов праці дозволяє зменшити виробничий травматизм та професійні захворювання робітників, підвищити їх працездатність.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 527 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...