Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Доброякісні пухлини вуха



До доброякісних пухлин вуха належать папіломи, фіброми, ангіоми, хондроми, остеоми, остеобластоми, гломусні пухлини, неври номи тощо. Серед пухлиноподібних утворень слід відзначити різного роду кісти (атероми, дермоїди, первинну холестеатому тощо).

Діагностика доброякісних пухлин зовнішнього вуха не складна і, як правило, грунтується на результатах візуального та гістологічного досліджень. Новоутворення, що локалізуються в зовнішньому слухо­вому ході, у разі значного їх збільшення завжди супроводжуються по­рушенням звукопровідної функції слухового аналізатора. Остеоми зовнішнього слухового ходу рентгенологічно визначаються у вигляді тіні, що не поширюється на середнє вухо.

Первинна, або природжена, холестеатома належить до тератоїдних утворень і може виникнути в порожнині черепа, а також у будь-якій ча­стині скроневої кістки. Тривалий час клінічно вона ніяк себе не прояв­ляє. Перші симптоми можуть з'явитися в зрілому віці. Макро- та мікро-скопічно первинна холестеатома являє собою епідермальний утвір, який заповнений спресованими ороговілими масами. Його необхідно диференціювати з вторинною холестеатомою (наприклад, атикаль-ною). Клінічна маніфестація цього пухлиноподібного утвору відбу­вається в разі його інфікування, ураження VII та VIII черепних нервів або лабіринту. Рентгенологічно первинна холестеатома визначається у вигляді порожнини з чіткими округлими контурами.

Гломусні пухлини розвиваються з так званих гломусних тілець, які супроводжують розгалуження артерій, вен та нервів і є органами хеморецепції. Мікроскопічно ці пухлини повторюють структуру гломусних тілець, що локалізуються в порожнині середнього вуха, на цибулині яремної вени. Пухлина розвивається дуже повільно, ха­рактеризується інфільтративним ростом, який призводить до дест­рукції утворень середнього вуха.

Серед доброякісних пухлин внутрішнього вуха частіше зустрічається невринома VIII нерва, яка розвивається з його оболонки.

Лікування доброякісних новоутворень вуха переважно хірургічне. У разі судинного новоутворення доцільно насамперед провести склерозив-ну терапію (наприклад, уведення в пухлину спирту з формаліном), а в по­дальшому - - операцію. Проведення променевої терапії показано голов­ним чином за наявності поширених ангіом, деяких видів папілом. Кріодія та лазерний промінь є додатковими методами лікування.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...