Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні етапи розвитку української пунктуації



Розділові знаки з’явилися у давніх греків і римлян. У писемних пам’ятках східних слов’ян до кінця ХІV ст.. вживалися крапка і різні поєднання крапок. Шість знаків розділовості було вже в граматиці Л. Зизанія (1596 р.)

Пунктуація як система графічних позначень була прийнята більшістю народів Європи тільки в сер. ХV ст. У ХV – ХVІІ ст. у російській писемності вводиться кома, крапка з комою, двокрапка, питання і знак оклику, дужки і тире, а у ХVІІІ ст. складаються в основному закономірності сучасної пунктуації російської мови. Першу спробу (з рос. лінгвістів) дати тлумачення розділових знаків зробив М. Ломоносов у «Російській граматиці». Сам термін «пунктуація» походить від латинського і в перекладі означає «крапка».

Чинна сьогодні система української пунктуації в основних своїх виявах склалася на період формування основ літературної мови, приблизно до ХVІІІ ст. На кінець цього століття спостерігається вільне вживання нових розділових знаків: тире, лапок і трьох крапок. Переважно вони вводилися письменниками. У творчості І. Котляревського майстерно поєднуються традиційні розділові знаки з новими. У русистиці стверджується, що вперше в рос. Літературі розділовий знак тире використав

М. Карамзін.

Повністю повторювали пунктуаційні правила Лосоносова рос. Лінгвісти М. Греч,

О. Востоков. Новим поглядом був підхід Є. Філомафітського. Він пропонує єдину пунктуаційну систему для всіх мов, тому що «…всі мови мають однакову граматику щодо походження частин мови, однаково виражають думки людські цими частинами мови, однаково прикрашають думки словом…».

Наступний етап розвитку теоретичної думки щодо пунктуації пов’язаний з іменами

І. Давидова, Ф. Буслаєва. На відміну від Давидова Буслаєв не відносить до розділових знаків дефіс, підрядкові і надрядкові позначення.

Друга пол. ХІХ ст. – період критичного осмислення теоретичної спадщини і прагнення встановити всеохопні критерії вжитку розділових знаків.

У цей період з’являється праця Я. Грота «Спорнме вопросьі руського правописания от Петра Великого донине», яку багато лінгвістів вважають етапною і підсумковою. Автор йде за принципом – від розділового знаку до послідовної мотивації його використання та функціонального призначення.

На пунктуацію звернули увагу також О. Пєшковський і Л. Щерба. Базовим для Пєшковського є ритмо-мелодика, якай повинна реалізуватися розділовими знаками.

Однією з перших спроб теоретичного обґрунтування пунктуації в укр. мовознавстві була граматика В. Сімовича, який в основу використання розділових знаків кладе ритмо-мелодійний принцип.

У сучасних правописних і граматичних студіях розбіжності в термінології наявні тільки щодо окремих графічних знаків, пор.: тире-розділка (Д. Кислиця, П. Ковалів); крапка з комою – середник (Д. Кислиця); дефіс-розділка (П. Ковалів). В усіх інших випадках щодо термінологічного окреслення та основних правил вжитку розділових у переважній більшості посібників спостерігається тотожність.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 2339 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...