Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 6. Міжнародна валютно-фінансова система………………………………………………129



6.1. Основні поняття та структура міжнародної валютно-фінансової системи…………………129

6.2. Основні етапи еволюції міжнародної валютно-фінансової системи. ………………………132

6.3. Валютний курс і фактори, що впливають на його формування……………………………..141

6.4. Валютні ринки та валютні операції……………………………………………………………144

Завдання для контролю знань студентів до теми 6……………………………………………146

Тема 7. Міжнародна трудова міграція на світовому ринку праці…………………………..149

7.1. Сутність, види і причини міжнародної міграції робочої сили………………………………149

7.2. Наслідки міжнародної міграції для мігрантів, приймаючих країн та країн-донорів………151

7.3. Регулювання міжнародних міграційних процесів…………………………………………....153

7.4. Міжнародні регіони міграції…………………………………………………………………..156

Завдання для контролю знань студентів до теми 7……………………………………………..160

Глосарій…………………………………………………………………………………………...…163

Рекомендована література…………………………………………………………………….….168

ВСТУП

Однією з особливостей функціонування світового господарства другої половини 20 століття є інтенсивний розвиток міжнародних економічних відносин. Відбувається поширення та поглиблення економічних зв’язків між країнами, групами країн, економічними угрупуваннями, окремими фірмами та організаціями. Ці процеси можна спостерігати у поглибленні міжнародного поділу праці, інтернаціоналізації господарського життя, підвищення відкритості національних економік, в їх взаємодоповненні, переплетенні та зближенні, розвитку та закріпленні регіональних структур. Високий ступінь залучення до цих процесів вітчизняної економіки визначає необхідність включення дисципліни до комплексу підготовки фахівців з менеджменту. Оскільки менеджерам-початківцям бракує досвіду передусім у використанні отриманих у процесі навчання знань, особлива увага приділяється саме практичному застосуванню набутих навичок – розв’язуванню задач та ситуаційних вправ, обробці статистичної інформації макроекономічного характеру.

Предметом дисципліни виступає система організаційно-економічних взаємовідносин суб’єктів господарювання в процесі реалізації та розвитку міжнародної економічної діяльності.

Об’єктом вивчення є міжнародні економічні відносини між державами, рух товарів та факторів виробництва, сфери впливу інститутів міжнародних економічних відносин на спітове господарство.

Провідною метою цієї дисципліни є формування системи знань з міжнародних економічних відносин, умов, форм, методів і основного інструментарію міжнародної економічної діяльності, також набуття студентами широких знань про соціально-економічні проблеми світового господарства, про закономірності розвитку зовнішньоекономічних зв’язків, вивчення теоретичних основ світової економіки, специфіки формування, особливостей та тенденцій сучасного її розвитку.

На досягнення зазначеної мети направлені такі завдання дисципліни: вивчення сутності й тенденцій інтернаціональної економіки, форм, методів, суб`єктів і рівнів міжнародної економічної діяльності, принципів і середовища її розвитку, практики здійснення і механізмів регулювання, набуття вмінь аналізувати й оцінювати світогосподарські явища і процеси у контексті національних інтересів України.

Після опанування дисципліни студенти повинні:

- розуміти сутність міжнародної економіки та міжнародних економічних відносин, їх значення та еволюцію, чинники і рівні розвитку, особливості дії законів і принципів;

- засвоїти понятійний апарат, що застосовується в світовій господарській практиці;

- знати про роль та значення окремих країн і регіонів у міжнародній економіці, особливості розвитку інтеграційних процесів та діяльності міжнародних економічних організацій;

- уміти творчо аналізувати стан сучасної системи світового господарства та місце України в ній;

- визначити проблеми й тенденції розвитку міжнародної економіки та міжнародних економічних відносин;

Вивчаючи дисципліну, студенти набувають навичок використовувати

статистичні матеріали, іншу інформацію, що ілюструє закономірності розвитку світогосподарських зв’язків, процес входження України до міжнародної економіки. Вивчення курсу «Міжнародні економічні відносини» сприяє формуванню студентами власного світогляду щодо процесів, які відбуваються щоденно у цій важливій сфері людського буття, а також обумовлює підвищення фахових знань.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 187 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...