Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типи посередників в каналах розподілу



Тип посередника Ознака посередника
Ділер Дистрибутор Комісіонер Агент, брокер Від свого імені і за свій рахунок Від чужого імені і за свій рахунок Від свого імені і за чужий рахунок Від чужого імені і за чужий рахунок  

При цьому важливо зазначити: не всі учасники каналу розподілу роблять однаковий внесок у господарські зв’язки й рівною мірою вигра­ють від цього. У зв’язку з цим виділяють основних і спеціалізованих учас­ників каналу (рис. 7.2).

Рис. 7.2. Учасники каналу розподілу

Логістична система розподілує невід’ємною частиною загальної логістичної системи, забезпечуючи найбільш ефективну організацію розподілу виробленої продукції. Вона охоплює весь ланцюг системи розподілу і маркетинг, транспортування, складування та ін.

Якщо під логістикою розуміють науку про управління економічними потоковими системами, а під розподілом – сукупність комерційного, канального і фізичного розподілу готової продукції і послуг, то розподільчу логістику можна визначити як процес управління комерційним, канальним і фізичним розподілом готової продукції і послуг з метою задоволення попиту споживачів та одержання прибутку.

Процедура вибору каналу розподілу подана на рис. 7.3.

Рис. 7.3. Процедура вибору каналу розподілу

Обрані канали розподілення мають безпосередній вплив на швид­кість, час, ефективність руху та збереження продукції при її доставці від виробника до кінцевого споживача. При цьому організації або особи, які входять до складу каналу, мають виконувати низку важливих функцій.

Рис. 7.4. Функції суб’єктів каналу розподілу

Основні учасники системи розподілу наведені на рис. 7.4, основним завданням яких є забезпечення доступності готової продукції.

Транспортні агенції, експедиційні компанії, склади загального користування, термінали тощо
Виробник
Роздріб
Посередники
Оптові
Логістичні
Які забезпечують проходження потоків
Які не мають складів
Які мають склади
Банки, біржі, страхові агенції тощо
Рис. 7.5 Основні учасники системи розподілу

При організації збутового (розподільного) процесу перед персона­лом служби логістики постає низка завдань різноманітної складності (табл. 7.3).

Таблиця 7.3





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 327 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...