Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рекомендовано науково-методичною радою



Київського національного університету будівництва і архітектури

Як навчальний посібник для студентів спеціальності

7.120102 “Архітектура будівель і споруд”

Київ 2012

УДК 728.5

ББК

Ц

Рецензенти:

Відповідальний за випуск

Затверджено на засіданні науково-методичної ради Київського національного університету будівництва і архітектури

«____» ____________ 20 __ р.

Ткаленко В.З.

, Брідня Л.Ю.

Архітектурне проектування готелів. Навчальний посібник. – К.,

КНУБА. 2012. – 88 с.

Розглянуті особливості архітектурного проектування готелів, визначене їх місце у загальній системі закладів тимчасового колективного проживання,викладені загальні рекомендації щодо організації функціонального зонування готелів та проектування окремих груп у складі його структури. Наводяться склад і площі необхідних приміщень, які відповідідають існуючій нормативній документації в даній галузі проектування та будівництва.

Призначений для студентів спеціальності 7.120102 „Архітектура будівель та споруд” для практичного використання у курсовому та дипломному проектуванні.

УДК 728.5

ББК

ISBN В.З. Ткаленко, Л.Ю. Брідня, 2012

З М І С Т:

ВСТУП........................................................................................................ 4

ТИПОЛОГІЯ СУЧАСНИХ ЗАКЛАДІВ ТИМЧАСОВОГО КОЛЕКТИВНОГО ПРОЖИВАННЯ ТА ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЇХ РОЗВИТКУ…………………………............................................................ 5

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ....................................................... 11

ФУНКЦІОНАЛЬНІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОСНОВНИХ ГРУП

ПРИМІЩЕНЬ ГОТЕЛІВ........................................................................... 17

ОБ’ЄМНО-ПЛАНУВАЛЬНІ РІШЕННЯ.................................................. 19

ПРИЙМАЛЬНО-ВЕСТИБЮЛЬНА ГРУПА ПРИМІЩЕНЬ............ 20

ЖИТЛОВІ ПОВЕРХИ ………………………………………………… 31

ЖИТЛОВІ ОДИНИЦІ ………………………………………………… 38

ПРИМІЩЕННЯ ПОПОВЕРХОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ.......... 52

ПІДПРИЄМСТВА ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ ………........ 54

ПРИМІЩЕННЯ КУЛЬТУРНО-ДОЗВІЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

………………………………………………….......................................... 57

АДМІНІСТРАТИВНО-ГОСПОДАРСЬКА ГРУПА ПРИМІЩЕНЬ...... 59

ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПЛАН…………………............................................... 65

ШЛАХИ ЕВАКУАЦІЇ. ГОРИЗОНТАЛЬНІ ТА ВЕРТИКАЛЬНІ КОМУНІКАЦІЇ ……………………......................................................... 68

РЕКОМЕНДОВАНА

ЛІТЕРАТУРА......................................................................................... 87

В С Т У П

Сучасна світова система закладів гостинності відрізняється значною типологічною різноманітністю. Нормативна документація, що регламентує її діяльність, суттєво відрізняється у різних країнах світу. В Україні з 2006 року, відповідно до Національного Стандарту України у галузі туристичної діяльності (ДСТУ 4527:2006), всі об’єкти, в яких споживачам надається послуга тимчасового проживання, називаються засобами розміщення. Вони поділяються на дві великі групи: індивідуальні та колективні засоби розміщення.

Індивідуальні засоби розміщення – такі, що надають обмежену кількість незалежних житлових одиниць, які займають туристи або господарі (останні використовують це житло у якості неосновного місця проживання та для відпочинку (дачі)).

Колективні засоби розміщення – об’єкти, де кількість місць, що надається, повинна перевищувати певний мінімум, який обумовлюється відповідною нормативною документацією, розраховані на групу осіб, більшу за одну сім’ю, в яких здійснюється єдине керівництво та оплата послуг у встановленому порядку.

Таким чином, індивідуальні засоби розміщення в архітектурно-будівельному аспекті відносяться до житлових будівель та споруд, де функція надання тимчасового проживання є другорядною та необов’язковою, а колективні засоби розміщення – до громадських споруд, де функція тимчасового проживання є головною (готелі) або важливою та необхідною для забезпечення основного призначення закладу (наприклад, у санаторіях чи будинках відпочинку). Саме питання архітектурного проектування колективних засобів розміщення та готелів, як найбільш типових їх представників, розглядаються у даному посібнику.

Готелі можна віднести до одного з найважливіших типів громадських споруд. Їх значення не обмежується лише функцією надання тимчасового проживання та забезпеченням потреб туристичного бізнесу, нерідко готелі виступають у ролі закладів, що справляють суттєвий вплив на розвиток культурного, політичного та культурного життя країни. Виступаючи у ролі важливого елементу у загальній комунікаційній системі сучасного суспільства, готелі стають не тільки пунктами тимчасового проживання, але й свого роду центрами тяжіння та «візитними картками» окремих країн та місцевостей.

ТИПОЛОГІЯ СУЧАСНИХ ЗАКЛАДІВ ТИМЧАСОВОГО КОЛЕКТИВНОГО ПРОЖИВАННЯ ТА ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЇХ РОЗВИТКУ

Сучасна світова система готельного господарства відрізняється значною типологічною різноманітністю. Для правильного розуміння особливостей проектування окремих типів готельних споруд необхідно визначення їх місця у загальній класифікаційній системі закладів тимчасового проживання з обслуговуванням. Окрім готелів, існує цілий ряд установ, що характеризуються іншим функціональним призначенням і особливостями обслуговування, однак вони також надають послугу тимчасового проживання (гуртожитки, пансіонати, санаторії, молодіжні та дитячі табори і таке інше). Тимчасове проживання може виступати в них як у ролі головної функції, так і у ролі обов’язкової складової частини (наприклад, пансіонати та будинки відпочинку) або необхідної умови, що забезпечує можливість здійснення основної діяльності (так, наприклад, у санаторіях та клініках тимчасове проживання – обов’язкова функція для забезпечення можливості оздоровлення та лікування в умовах стаціонару).

Громадські споруди для тимчасового проживання з обслуговуванням можна розділити на окремі групи за відповідними класифікаційними ознаками (Див. Таб.2):

- за направленістю туристичної діяльності проживаючих;

- за функціональною організацією споруд;

- за місцем їх розташування;

- за місткістю;

- за терміном проживання;

- за сезонністю використання;

- за віковим цензом проживаючих.

Саме ці показники видаються найбільш вагомими для архітектурних аспектів проектування та реконструкції готелів.

Перш за все, готелі пропонується розділити на готелі загального типу та спеціалізовані. Готелями загального типу вважаємо заклади, що пропонують тимчасове проживання з найбільш загальним обслуговуванням у відповідності зі своїм класом комфортності, незалежно від направленості основної діяльності проживаючих і місця розташування готелю. Більшу частину житлового фонду таких готелів складають 1-2-3-містні однокімнатні номери, крім яких передбачається також певний Таб. 1. Структура засобів розміщення (за ДСТУ 4527:2006)





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1495 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...