Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кількісні методи прогнозування



1. Множинна регресія — пошук рівняння, яке відображає залежність майбутніх обсягів збуту від набору незалеж­них змінних (наприклад, від витрат на рекламу, рівня цін, кількості продажів тощо).

2.Метод екстраполяції - перенесення тенденцій моделі збу­ту на майбутнє.

3. Метод стандартного розподілу ймовірностей (PERT від program evaluation and review). Згідно з цим методом перш за все експертним шляхом визначається значення трьох видів прогнозу збуту:

—оптимістичного — О;

—песимістичного — П;

—найбільш ймовірного — М.

Далі розраховується очікуване значення прогнозу збуту (Зп)

3п =(О+4М+П)/6,

після чого розраховується стандартне відхилення (Св)

Св =(О-П)/6

У відповідності із загальною теорією статистики найбільш вірогідне значення збутового прогнозу (із ймовірністю 95%) зна­ходитиметься в межах ± 2Св.

3n=3t ·(3t/3 t -1),

де Зt обсяги збуту поточного року,

3t-1 обсяги збуту минулого року.

4. Кореляційний аналіз — статистичне визначення значи­мих чинників впливу на обсяги збуту продукції підприємства та міри їх впливу.

5. Прогнозування на основі частки ринку. Згідно з цим ме­тодом майбутні обсяги збуту визначаються виходячи з прогнозу загальних обсягів збуту галузі і запланованої ча­стки ринку підприємства.

6. Аналіз кінцевого використання. Прогноз базується на аналізі обсягів збуту кінцевої продукції. Метод викорис­товується при прогнозуванні збуту сировини, напівфаб­рикатів, комплектуючих виробів.

7. Аналіз часових рядів (рядів динаміки). Прогноз збуту встановлюється виходячи з чотирьох видів коливань:

—циклічних - тривалість більше року;

—безсистемних - разові події;

—періодичних - сезонних;

—тренди - підйоми і спади збуту як результат фундамен­тальних причин.

Варто також зазначити, що вивчати та прогнозувати кон'юнктуру доцільно на основі аналізу всього комплексу змін. Якість аналізу і прогнозу ринкової кон'юнктури залежить від по­вноти і достовірності інформації. Чим більше показників при цьо­му залучається, тим правильніше і точніше можна визначити сформовану на певний момент кон'юнктурну ситуацію та пер­спективу її подальших змін і розвитку.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 804 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...