Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття ринкової кон'юнктури та її показники



Найголовнішим напрямком дослідження ринку є вивчення та прогнозування кон'юнктури ринку - стану економіки в цілому, окремої галузі або конкретного товарного ринку, що формується певними факторами і виражається в кон'юнктурних показниках. У сучасному розумінні кон'юнктура характеризується су­купністю обставин, виявлених завдяки ринку, від яких залежать процеси піднесення або спаду напруги економічного розвитку і які відображають їх. Кон'юнктура - це, по суті, ринкова ситуація, яка відображає збіг обставин, від яких залежить і завдяки яким виявляється успіх господарської діяльності.

Пропонується слідуюче визначення кон'юнктури ринку.

Кон'юнктура ринку - це існуюча на ринку економічна си­туація, яку характеризують співвідношення між попитом та пропозицією, рівень та динаміка цін, товарних запасів та інші показники.

Кон'юнктурні дослідження — це цілеспрямований безпе­рервний збір, аналіз та оброблення інформації про стан еко­номіки, товарного ринку, аналіз і виявлення особливостей та тен­денцій їх розвитку, прогнозування основних параметрів і розроб­лення можливих альтернатив для прийняття рішень.

Таким чином, можна виділити три етапи кон'юнктурних досліджень:

—поточне спостереження-збір, обробка необхідної інфор­мації;

—аналіз кон'юнктури;

—прогнозування кон'юнктури для прийняття відповідних управлінських рішень.

Оскільки конкретний товарний ринок розвивається не ізо­льовано, вивченню кон'юнктури товарного ринку передує аналіз загальноекономічної ситуації — стадії циклу, на якому перебуває економіка — криза, депресія, пожвавлення, піднесення.

Далі вивчаються кон'юнктуроутворювальні фактори, які можна поділити на дві групи:

—фактори, які діють постійно, — науково-технічний прогрес, рівень монополізації, державне і міждержавне регулювання, стан інформаційних систем, валютна та кредитно-грошова система, енергетичні та екологічні проблеми;

—фактори, які діють тимчасово, випадково, —сезонність, політичні та соціальні конфлікти, стихійні лиха.

Загальна мета аналізу кон'юнктуроутворювальних факторів — спрогнозувати їх можливий вплив на розвиток конкретного то­варного ринку і надалі врахувати під час прийняття відповідних управлінських рішень. Проілюструємо сутність цього процесу на прикладі аналізу рівня монополізації ринку.

Для монополістичної структури характерною є ситуація, за якої окремий виробник домінує на певному ринку і контролює певний товарний ринок. Серед показників, що характеризують рівень монополізації ринку, найбільше поширення отримав індекс Харфіндела-Хіршмана (ІХХ) — сума квадратів ринкової частки фірм, що діють на ринку:

де Xj — частка ринку фірми, виражена у відсотках;

п — загальна кількість фірм на ринку.

Індекс може набирати значення від 0 (повна децент­ралізація виробництва) до 10 000 (абсолютна монополія). Емпірично визначено, що при значенні індексу 1000 і менше ри­нок є немонополізованим (нормальним для конкуренції), а 1800 і більше — монополізованим (неконкурентним). Монополії, як відомо, дістають можливість підтримувати високий рівень цін на всіх фазах економічного циклу, стримуючи випуск товарів у періоди зниження попиту.

Ринок для підтримання нормальної ринкової конкуренції вважається безпечним, якщо ситуація на певному товарному рин­ку така:

—на ринку діють 10 і більше фірм;

—одна фірма не займає більше 31% ринку;

—дві фірми не займають більше 44% ринку;

—три фірми не займають більше 54% ринку;

—чотири фірми не займають більше 63% ринку.

У процесі кон'юнктурних досліджень визначаються напрям і сила впливу кон'юнктуроутворювальних факторів на товари ринку на основі вивчення динаміки показників кон'юнктури.

Показники кон'юнктури можна поділити на три групи:

—показники матеріального виробництва, які характеризу­ють пропозицію товарів;

—показники попиту на товари;

—ціни.

Показники матеріального виробництва можна, в своєю чер­гу, поділити на три групи:

—абсолютні показники — натуральні і вартісні;

—відносні показники — індекси, темпи зростання;

—непрямі показники — портфель замовлень (обсяг замов­лень), динаміка завантаження виробничих потужностей, обсяг капіталовкладень та ін.

До показників попиту, які відображують динаміку споживання на національних ринках товарів індивідуального споживання, відно­сять дані про оптову та роздрібну торгівлю, рух товарних запасів, обсяг внутрішніх перевезень. Попит на зовнішньому ринку характери­зується такими показниками, як валовий імпорт, валовий експорт, нетто-імтюрт. Ріст зазначених показників, як правило, свідчить про зростання попиту на товар, зниження — про його падіння. Важливими показниками кон'юнктури є ціни:

—абсолютні - характеризують рівень і зміни цін у грошово­му вимірі вираженні на конкретні вироби;

—відносні - характеризують як змінюються ціни з часом (індекси).

Необхідність вивчення ринкової кон'юнктури є суттєвою частиною сучасного маркетингу, яка вказує на його чітку ринкову орієнтацію. Знання кон'юнктури значно впливає на всі етапи мар­кетингового циклу.

Одним із основних об'ємних показників є попит. Він являє собою не реальну, а потенційну можливість, Характеристика іншого об'ємного показника - масштабу ринку - є набором показ­ників: обсягу продажу, кількості угод, чисельності продавців і по­купців тощо. Оскільки кон'юнктура є складним комплексом взаємозв'язків і взаємовпливів, то варто вважати виправданим важливе місце, яке посідають показники еластичності попиту і пропозиції у системі характеристик.

Маркетингові завдання залежно від типів попиту

Попит Вид маркетингу Завдання маркетингу
Негативний Конвер­сійний Проаналізувати, чому ринок виражає неприязнь до товару і чи можна за допомогою комплексу маркетингу змінити це ставлення
Попиту немає Стиму­люючий Відшукати способи ув'язки властивих товару вигод (II рівень товару) з природними потребами й інтересами споживача
Прихований (потенційний) Розви­ваючий Оцінити величину потенційного ринку і створити ефективні товари та послуги
Падаючий Ремарке-тинг Виявити причини падіння попиту і модифікувати комплекс маркетингу
Нерегулярний Синхро- марке- тинг Відшукати способи подолання коливань попи­ту за допомогою гнучких цін, стимулювання, нових застосувань товару в період спаду попиту
Повноцінний Підтри­муючий Реклама для нагадування, підвищення якості товару і рівня обслуговування
Надмірний Демар-кетинг Зменшити рівень попиту через ціни, припинення рекламної компанії
Нераціо­нальний Проти­діючий Переконати, щоб відмовилися від покупки через поширення інформації, підвищення цін, обмеження доступу

Ринковий механізм формує ринкову ситуацію. Важливим показником кон'юнктури ринку є пропорційність відношення по­питу та пропозиції, це співвідношення постійно коливається. Ба­ланс чи дисбаланс попиту та пропозиції відображає тип ринку: ринок продавця (попит перевищує пропозицію), ринок покупця (пропозиція перевищує попит) чи ринок збалансовано. Збалансо­ваність процес динамічний, ситуація постійно змінюється, її не­обхідно вивчати.

Кон'юнктурний аналіз вирішує чотири концептуальні за­дачі: аналіз динамічних закономірностей та тенденцій; про­порційність розвитку; аналіз коливань, стійкості ринку; аналіз циклічності ринку та відокремлений циклів. Таким чином, кон'юнктурний аналіз є комплексна оцінка показників ринку на даний час чи у певний термін часу.

До системи кон'юнктурних показників необхідно відбирати дані, що найбільш правильно Й оперативно відбивають основні зміни, напрямки і темпи розвитку процесу відтворення та най­меншою мірою підпадають під вплив випадковостей. Наприклад, при вивченні загальноекономічної кон'юнктури важливим кри­терієм змін, що відбуваються, можуть бути дані про промислове виробництво як у цілому, так і в окремих галузях. Природно, що при виборі галузей мають враховуватися їх значення і питома ва­га у загальному промисловому виробництві.

Система кон'юнктурних показників має включати такі з них, які характеризували б процес відтворення в цілому і відобра­жали особливості окремих фаз циклу. Загальноекономічну кон'юнктуру оцінюють на основі даних про індекси промислового виробництва, валовий національний продукт, національний до­ход, капіталовкладення, товарні запаси, обсяг і структуру зовнішньої торгівлі, безробіття, наявність або відсутність кваліфікованої служби маркетингу.

Дослідження загальноекономічної кон'юнктури включає:

—визначення співвідношення попиту та пропозиції;

—аналіз стану й динаміки платоспроможності;

—дослідження механізму функціонування ринку цінних паперів і грошового обігу;

—аналіз динаміки оптових та роздрібних цін;

—аналіз стану номінальних і реальних доходів;

—дослідження динаміки продуктивності праці;

—визначення величини основних макроекономічних показ­ників;

—розрахунок обсягів капіталовкладень;

—визначення величини і динаміки затрат на наукові дослі­дження та розробки;

—обчислення темпів оновлення продукції;

розрахунок показників внутрішньої та зовнішньої торгівлі.

Система показників кон'юнктури конкретного товарного ринку





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 2429 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...