Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методики педагогічної діагностики



Один з найбільш складних етапів діагностично-корекційної роботи - це вибір методу дослідження. На етапі фронтального вивчення як основний метод діагностики шкільної зрілості дітей найбільш доцільно використовувати метод педагогічного тестування. Цей метод дозволяє за короткий час продіагностувати всіх дітей, що ходять до школи, за таким важливим показником їхньої шкільної зрілості, як сформованість психологічних та психофізіологічних передумов навчальної діяльності.

Завдання побудовані таким чином, що, пропонуючи дитині звичну і доступну для неї діяльність (малювання, розфарбовування), вони в сукупності дозволяють виявити актуальний рівень розвитку всіх най­більш значущих передумов навчальної діяльності: регуляторно-динамічних (чи розуміє дитина поставлене перед нею завдання, чи


може самостійно відповідно до завдання вибрати потрібні засоби дія­льності, спланувати її, перевірити результат, знайти і виправити поми­лки); інтелектуально-перцептивних (чи здатна дитина адекватно сприйняти інформацію, відокремити в ній головне від другорядного, виділити закономірності, здійснити дії класифікації й узагальнення); психофізіологічних (наскільки розвинута в дитини дрібна моторика руки, кінестетична чутливість, комбінатика, координація в системі «око-рука»). Кожне завдання супроводжується описом його призначення, умов виконання, якісною характеристикою типових рівнів виконання, що слугують критеріями оцінки. Передбачена методикою єдина систе­ма оцінювання за чотирьохрівневою шкалою дозволяє здійснювати порівняльний аналіз якості виконання кожного окремого завдання, ви­являючи сильні і слабкі сторони в конкретних учнів. Вважаємо важли­вим звернути увагу на процедуру виконання діагностичних завдань. Не слід пропонувати їх одночасно, треба відвести на виконання завдань кілька днів. У програму одного заняття не рекомендується включати більше одного, максимум двох діагностичних завдань. Пропонуючи діагностичні завдання дітям, педагог у жодному разі не повинен під­креслювати їх винятковість. Завдання діти виконують самостійно.

Підсумки фронтального вивчення дітей знаходять висвітлення в зведеній таблиці. Загальна оцінка результатів виконання дитиною всіх діагностичних завдань виражається через середній бал. Діти, що на­брали середній бал від 3,1 до 4, потребують корекційної допомоги, вимагають до себе особливої уваги. Ці діти виділяються також на предмет їх подальшого індивідуального вивчення. У графі таблиці «Висновок» напроти прізвищ цих дітей робиться позначка «Рекомен­дований для індивідуального вивчення».





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 596 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...