Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Кам’яна Могила – світова пам’ятка давньої культури України



Починаючи висвітлення даної теми потрібно зауважити, що численних пам’яток первісного на теренах Євразії окреме місце посідає Державний історико-археологічний музей-заповідник «Кам’яна Могила». За півгодини їзди від Мелітополя знаходиться дивовижне і дивне місце із назвою «Кам’яна могила». Шістдесят гротів, печери, нагромадження гігантських (з п’ятиповерховий будинок) жовто-чорних каменів, а трохи далі — підземний світ із анфіладою залів і коридорів. На території заповідника, у долині річки Молочної здалеку видно «жовтий острів», складене з величезних кам’яних брил. У народі його здавна називають Кам’яною Могилою. Нині її висота сягає 12 метрів. Це один з найдавніших на храмових комплексів. У цьому місці у різні часи жили тисячі народів: племена епохи перших людей, кіммерійці, скіфи, амазонки, сармати, гуни, готи, хазари, половці. Один народ змінював інший, але все місце залишалося храмовим центром, де різні племена і народи робили свої богослужіння. Цьому храму більше 3 тис. років.

Далі потрібно вказати на те, що найбільшою визначною пам’яткою заповідника Кам’яна Могила, безумовно, є камінь на вершині гори Гостра, західна сторона якого покрита загадковими письменами. Лінійні розміри каменю 130 см. на 80 см. Камінь повністю з рожевого граніту, поверхня на 80% покрита різними видами моху, що особливо ускладнює аналіз цієї пам’ятки. Основною загадкою є яскраво виражений тризуб із симетричними розмірами у композиції. Треба сказати ще про один вид мистецтва стародавних митців Приазов’я - скульптуру. Виявилося, що піщаник Кам’яної Могили був як не тільки доброю підвалиною для петрогліфів, а й відмінним матеріалом для скульптури. Глибоко реалістичні малюнки дають уявлення про господарстві первісних людей Приазов’я, їхньої духовної культури. Саме сюди, у ці печери і гроти приходили первісних людей для звершення своїх обрядів, поклоніння богам. Наскальні малюнки в гротах, печерах відносяться до епохи пізнього палеоліту та епохи бронзи. Отже, хронологія наскальних зображень Кам’яної Могили охоплює величезний період від XVI - XIII тисячоліть до н. е. до X - XII століть. Серед петрогліфів (від грецьк. petros — камінь, іglyphe — різьблення — наскальні зображення) виявлено зображення «дерева життя».

Завершуючи індивідуальну роботу варто вказати, що у різні часи господарями Кам’яної Могили були такі біблійні народи: скіфи і кіммерійці, готи і гуни, і навіть хазари і половці. Але, мабуть, самим екзотичним із усіх народів, які коли-небудь свої святилища цьому місці, були племена жінок-войовниць амазонок. Тривалий час у історіографії було прийнято розглядати свідоцтва древніх авторів про них, як казки. Проте, археологічні й історичні відкриття підтвердили, що ці племена й справді були.

Література:

1.Даниленко В.Н. Геолит Украины: Главы древней истории Юго-Восточной Европы / В.Н. Даниленко. - К.: Наукова думка, 1969. - 259 с.

2. Даниленко В.М. Кам’яна Могила В.Н. Даниленко. - К.: Наукова думка, 1986. - 150 с.

3. Замятнин С.Н. Очерки по палеоліту / С.Н. Замятин. - М.-Л.: Изд-во АН СССР (Ленингр.отд-ние), 1961. - 176 с.

4. Кифішин А. Шумерські та протошумерські написи Кам’яної Могили / А.Кіфішин. // Український світ. - 1995 - №1 - c.9-15.

5. Михайлов Б. Петрогліфи Кам’яної Могили / Б.Михайлов. // Пам’ять століть. - 1997 - №3. - c.68-74.

6. Запорізький обласний туристично-інформаційний центр. [Електронний ресурс], Код доступу://www.zotic.zp.ua/melit_r02.html





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 1196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...