Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І. Вступ



Вивчення історії української культури – важлива складова гуманітарної підготовки фахівців, що дозволяє прилучитися до духовної спадщини, створеної нашим народом упродовж всієї історії його існування. Від рівня засвоєння цих надбань суттєво залежить розвиток почуттєво-образного сприйняття природи, суспільних явищ та художніх цінностей, світоглядні позиції фахівця, в цілому його загальна культура, здатність використовувати ці надбання у вирішенні актуальних проблем сучасності.

Українська національна культура є загальнолюдським надбанням. Це неповторний феномен серед подібних явищ, у яких проявляється національний характер і національна індивідуальність. Українська національна культура тісно пов’язана з поняттям «нація», «етнос» і є сукупністю економічних, політичних, соціальних, побутових, мовних, обрядових, моральних та інших чинників. Українська культура бере свій початок з часів легендарного Трипілля, охоплює всю сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених українським народом на території України та за її межами (діаспорою) протягом усієї його історії.

Вивчаючи курс «Історія української культури» студенти ознайомляться з основними етапами духовного життя нашого народу – від первісного суспільства до сьогодення. Розглядаючи вітчизняну культуру, вони зможуть переконатися, що вона представляє собою цілісне унікальне явище в межах європейсько-азіатського культурного простору. Засвоєння даного курсу дасть студентам уявлення про стилі, форми та типи національної культури, специфіку духовного життя українського народу, сприяє розумінню ними ролі мистецтва у суспільстві. Засвоївши матеріал курсу, студент повинен знати культурну спадщину українського народу та шляхи її використання, а також накопичувати досвід для її захисту в практичній діяльності.

«Історію української культури» вивчають студенти освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» усіх напрямів підготовки денної форми навчання Запорізького національного університету. За кредитно-модульною системою навчання, крім лекцій і семінарських занять, робочими програмами з цієї дисципліни передбачено виконання студентами індивідуального завдання. Головною метою цього виду навчальної роботи є поглиблення знань студентів у процесі підготовки до підсумкового контролю з даної дисципліни. Виконання індивідуального завдання має сприяти розширенню знань студентів з даної дисципліни, так як їх тематика передбачає вивчення тих проблем, які, детально не розглядаються під час аудиторних занять. Актуальність подібного виду навчальної роботи значно зростає у зв’язку з переходом нашої країни до Болонської системи вищої освіти, що передбачає значне збільшення самостійної роботи студентів. Виконання індивідуального завдання має сприяти творчому розвитку студента, формуванню у нього навичок самостійної дослідницької роботи, набуттю вмінь аналізувати й узагальнювати зібраний матеріал, робити власні висновки.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 532 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...