Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

У відділення був госпіталізований хворий з діагнозом “пієлонефрит”. Який матеріал необхідно взяти у хворого на бактеріологічне дослідження?



А. Останню порцію сечі.

В. Кров.

С. Жовч.

D. Ексудат з уретри.

Е. Фекальні маси.

Один із представників родини Enterobacteriaceae утворює капсулу як у макроорганізмі, так і на живильному середовищі, виростаючи у вигляді слизистих колоній. Відомо також, що цей мікро-організм є збудником риносклероми – хронічного атро-фічного процесу слизової оболонки верхніх дихальних шляхів. До якого роду відносять збудник?

А. Klebsiella.

В. Salmonella.

С. Citrobacter.

D. Enterobacter.

Е. Shigella.

При з’ясуванні причини спалаху внутрішньолікарняної інфекції з матеріалу від хворих, медичного персоналу та зі змивів, які були взяті з окремих об’єктів довкілля, бак-теріолог виділив чисті культури золотистого стафілококу. Яке дослідження необхідно застосувати бактеріологу, щоб з’ясувати ідентичність штамів стафілококів, виділених з різних джерел інфекції?

А. Фаготипування.

В. Визначення біовару.

С. Серотипування.

D. Визначення патогенності.

Е. Зараження тварин.

661. Матеріал (рановий ексудат) бактеріолог посіяв на щільне живильне середовище, посів інкубував у термостаті при t = 37 ºС упродовж 18 годин. На МПА виросли великі плоскі колонії з різким запахом та з ха-рактерним синьо-зеленим пігментом, який дифундував у агар. Який мікроорганізм виріс на живильному середовищі?

А. Псевдомонада.

В. Серація.

С. Сарцина.

D. Стафілокок.

Е. Клебсієла.

У бактеріологічну лабораторію доставили матеріал від хворого зі щелепно-лицьовою травмою та гнійно-запальним ускладненням, викликаним Klebsiella pneumoniae. Який метод мікробіологічної діагностики застосував бактеріолог для з’ясування причини захворювання?

А. Бактеріологічний.

В. Експрес-метод (реакцію за Аскóлі).

С. Шкірно-алергічну пробу.

D. Біологічний метод.

Е. Серологічний (реакцію гальмування гемаглютинації).





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...