Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформаційні процеси



Діяльність сучасної людини тісно пов’язана з різними інформаційними процесами. Кожен з нас щодня бере участь в них. Цими процесами є, наприклад, читання газети чи журналу, прослуховування радіопередачі, пошук цікавої для вас телепрограми. Кажучи формальною мовою, до інформаційних процесів належать пошук, збирання, опрацювання, передавання й збереження інформації (див. рис. 9) [12, c. 7].

Пошук інформації. Найпростіші приклади – це пошук потрібної книги в бібліотечному каталозі, пошук оголошення в газеті, потрібної формули в підручнику тощо. В інформатиці пошуком інформації називається процес відшукання в пошуковому масиві таких записів, що відповідають ознакам, зазначеним в інформаційному запиті. Нині існує безліч пошукових систем різного рівня й призначення: від довідкових систем у програмних додатках до пошукових служб в Інтернеті. Системи, за допомогою яких виконується пошук інформації, називаються інформаційно-пошковими системами.

До складу пошукової системи зазвичай входить масив документів, у якому здійснюється пошук. Сучасні пошукові системи містять в собі не просто масиви документів, а справжні банки даних. У них зберігається різного роду інформація, необхідна фахівцям для розв’язування праткичних задач. У сучасному світі існує значна кількість банків даних, які цікавлять людей різних професій: медиків, юристів, економістів, політиків, комерсантів, інженерів, студентів.

Збирання інформації. Це, наприклад, занесення нових записів у вашу телефонну книжку, щоденне вимірювання температури повітря тощо. Більш складним збиранням даних займаються інформаційні системи, що працюють на великих підприємствах, у банках, офісах. Діяльність торговельної фірми обов’язково зв’язана зі збиранням інформації про товари, що надійшли, і про продані товари, про отриманий виторг тощо. Збирання значних масивів даних зазвичай здійснюється в автоматичному режимі. Інформація заноситься у відповідні бази даних, на її основі можуть складатися електронні архіви.

Опрацювання інформації. Висловлюючись формально, опрацювання даних – це цілеспрямована послідовність дій над ними.

Передавання інформації. Інформація передається від джерела до одержувача інформації за допомогою сигналів. Точне чи наближене відтворення інформації, отриманої у якому-небудь іншому місці, називається передаванням інформації. Процес передавання інформації передбачає існування джерела інформації, носія інформації й одержувача інформації. Наприклад, коли ви читаєте книгу, то ви є одержувачем інформації, книга – джерелом інформації, а папір, на якому вона надрукована, і друкарська фарба – носіями інформації.

Збереження іфнормації. Щоб інформація ставала надбанням багатьох людей, існують певні способи її збереження. Історія людства знає безліч таких способів: наскальні малюнки, глиняні таблички, рукописи на папірусі, папері і, нарешті, магнітні диски. Таблички, папір, диски – усе це носії інформації. Ці носії можуть зберігати інформацію тривалий час, тому їх відносять до тривалих носіїв інформації. Існують також короткочасні носії інформації, зазвичай - це хвилі різної природи: звукові хвилі при зв’язку голосом, електромагнітні хвилі для радіозв’язку. Короткочасну інформацію несуть також міміка, жести, людська мова, телефон, радіо.

Використання інформації. Якщо інформацію шукають, збирають, опрацьовують і зберігають, то нею хтось може зацікавитись. Численні приклади використання інформації ви знайдете практично в будь-якому розділі інформатики і, у тому числі, в даному посібнику.

Захист інформації. Існує постійна небезпека злочинних несанкціонованих дій над циркулюючою інформацією, особливо під час роботи в мережах. Захищати інформацію треба у декількох напрямках:

1) захист від випадкових факторів, тобто неправильних дій користувача, виходу з ладу апаратури;

2) захист від навмисних дій, що полягають у розкритті конфіденційної інформації, несанкціонованому використанні ресурсів інформаційної системи, відмові в обслуговуванні.

Нейтралізація погрози безпеки здійснюється службами безпеки, у функції яких входять забезпечення цілісності й надійності даних, засекречування даних, контроль доступу й захист від відмовлень.

Контрольні запитання

1. Що таке повідомлення?

2. Які бувають сигнали?

3. Що таке кодування?

4. Що таке біт, байт?

5. Які властивості інформації ви знаєте?

6. Що розуміють під знаками й сигналами?

7. Що таке знання?

8. Які інформаційні процеси ви знаєте?

9. Чому і в яких напрямках необхідно захищати інформацію?





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1817 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...