Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформація й шум та їх взаємоперетворення



Одна й та сама інформація може бути подана за допомогою різних повідомлень. Повідомлення – це різні форми подання якої-небудь інформації. Повідомлення не обов’язково має складатись з письмових знаків. Можливі повідомлення у вигляді умовних рухів, жестів або шуму. В багатьох випадках шум використовують як джерело інформації.

Шум - це невпорядковані коливання різної фізичної природи, які відрізняються складністю тимчасової і спекторальної структури [20, c. 143].

Під акустичним шумом розуміють різного роду небажані перешкоди сприйняттю мовлення, музики і т.д. Джерелами акустичного шуму можуть бути будь-які коливання у твердих, рідких і газоподібних середовищах.

Основні джерела - різні двигуни і механізми.

Радіовекторні шуми - це випадкові коливання струмів і напруг в радіоелектронних пристроях. Досить часто шум являє собою суміш випадкових і періодичних коливань.

В ряді випадків шумометр використовують як джерело інформації. Наприклад, у військово-морській техніці по шуму, який створюється на ходу підводними човнами і надводними кораблями, їх знаходять і переміщують, в радіоастрономії по шуму в певних діапазонах частот досліджують радіовипромінення зірок. Шумоподібні сигнали застосовуються в радіо й акустичній техніці для різноманітних вимірювань.

Контрольні запитання.

1. Які види інформації ви знаєте?

2. Як поділяється інформація стосовно різних систем обробки?

3. Що являють собою носії інформації? Які вони бувають?

4. Які існують способи подання інформації? Охарактеризуйте їх.

5. Що є основою подання інформації у комп’ютерах?

6. Що таке шум? Що таке повідомлення?

7. Шум як джерело інформації.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 4387 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...