Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЄФО - продукт взаємодії екстракту фекольного очищен­ня залишкових масел з п’ятисірнистим фосфором



Дані присадки додаються до масел в кількості не більше 5%.

Температура застигання є важливим показником, що ха­рактеризує використання трансмісійного масла в зимових умо­вах. Для пониження температури застигання отримала широке використання присадка-деприсор Аз НИИ, яку додають в масло в кількості 0,2-0,5 %.

Протиерозійні властивості трансмісійних масел тим кра­щі, чим більша в них водорозчинність кислот і лугів. На відміну від інших видів нафтопродуктів вміст сірки в трансмісійному маслі позитивно впливає на протизадирні і протизносні власти­вості і тому не характеризує корозійну взаємодію.

Невспінюваність також відноситься до основних власти­востей трансмісійного масла, оскільки відтворення пузирків повітря в маслі різко погіршує його протизносні і протизадирні властивості.

При вмісті води і абразивних механічних домішок транс­місійні масла вважаються непридатними і тому не допускаються до використання.

Класифікація та асортимент трансмісійних масел

Згідно ГОСТ 17479.2-85 на трансмісійні масла, стосовно змазування агрегатів трансмісій автомобілів, тракторів, теплово­зів, сільськогосподарських, дорожніх, будівельних машин і су­дової техніки, введено позначення, яке складається із групи зна­ків, перша із яких позначається буквами ТМ (трансмісійне масло), друга - цифрами і характеризує приналежність масла до групи за експлуатаційними властивостями. Тертя - позначається також цифрами і характеризує клас кінематичної в’язкості. Наприклад, ТМ-5-9з, де ТМ - трансмісійне масло, 5 - група мас­ла за експлуатаційними властивостями, 9 - клас в’ язкості, 3 - масло має загущуючу присадку.

В залежності від кінематичної в’язкості (в мм2/с) при температурі 100°С трансмісійні масла ділять на наступні класи (табл. 2.24).

Таблиця 2.24

Класифікація трансмісійних масел за в’язкістю

Клас в’язкості Кінематична в’язкість при температурі 273 °С, мм2 Температура, за якої динамічна в’язкість не перевищує 150 Па с, °С не вище
  6,0-10,99 -35 °С
  11,0-13,99 -26 °С
  14,0-24,99 -18 °С
  25,0-41,0 -

У кожному класі встановлені допустимі границі кінематичної в’язкості при 273 °С та негативна температура, при якій ще забезпечується надійна робота трансмісій, бо динамічна в’язкість при цій температурі не перевищує 150 Пас.

Залежно від експлуатаційних властивостей та рекомендованих галузей застосування трансмісійного масла для автомобілів, тракторів та іншої мобільної техніки віднесені до 5 груп (табл. 2.25).

Таблиця 2.25

Класифікація трансмісійних масел за експлуатаційними властивостями





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...