Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги, що пред’являються до моторних масел



Масла, що використовуються в системах мащення дви­гунів внутрішнього згоряння, називаються моторними маслами. Їх головне призначення - знижувати знос деталей двигуна за рахунок створення на поверхні тертьових деталей міцної ма­сляної плівки. Крім цього, моторні масла повинні забезпечувати ущільнення зазорів у деталях циліндро-поршневої групи, відвід тепла і видалення продуктів зносу з зон тертя, захист робочих поверхонь деталей двигуна від корозії, а також сприяти полегшенню пуску двигунів при низьких температурах. Моторні масла повинні запобігати утворенню всіх видів відкладень на деталях двигуна при його роботі на різних режимах, забез­печувати високу стійкість проти окислювання, тобто збере­ження фізико-хімічної стабільності в процесі роботи, а також при тривалому зберіганні. Крім того, моторні масла повинні за­безпечувати мінімальну витрату при роботі двигуна і макси­мальний термін служби до заміни без збитку для надійності дви­гуна, володіти гарною в’язкістно-температурною характери­стикою, високою миюче-диспергуючою здатністю.

Основою вітчизняних моторних масел є продукти, отри­мані в процесі перегонки нафти, головним чином, у процесі фракційної перегонки мазуту - залишку, що утворюється після одержання так званих світлих нафтопродуктів (бензину, гасу, дизельного палива й ін.). Самі по собі ці продукти володіють непоганою змащувальною дією, однак для сучасних двигунів ці властивості явно недостатні. Необхідний якісний рівень мотор­них масел досягається введенням у нафтову основу спеціальних присадок у визначених кількостях і сполученнях. Серед них найбільш важливі протизносні, протизадирні, миючі, антипінні, антиокисні. Обсяг і ефективність введених в основу присадок визначають експлуатаційні властивості і призначення кожного конкретного сорту масел.

Властивості мастильних матеріалів повинні в максималь­ному ступені задовольняти вимогам при їх використанні в двигуні, а також при зберіганні і транспортуванні.

У загальному випадку до мастильних матеріалів пред'яв­ляють наступні основні вимоги: наявність антифрикційних і антизадирних властивостей; висока фізична і хімічна стабіль­ність в експлуатаційних умовах роботи в двигуні; мінімальний негативний вплив на конструктивні матеріали (окислювання, навуглероджування тощо); здатність захищати конструкційні матеріали від хімічних агресивних речовин (захисні власти­вості); здатність відводити теплоту і продукти зносу від повер­хонь тертя; максимальний ресурс; мінімальна токсичність і гарні протипожежні характеристики; розвинена виробнича база, висока економічна ефективність і т.д.

Варто вказати на одну важливу самостійну функцію мо­торного масла - крім відводу теплоти, що виникає при терті, во­но в ряді випадків (особливо у високофорсованих двигунах) повинно відводити від поршня і частково від кілець і циліндра двигуна теплоту, передану їм при згорянні палива.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...