Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формування резервів із страхування життя



Формування резервів зі страхування життя і за загальними видами страхування має під собою різні теоретичні основи. Це відбувається через неоднакове розподіл ризику і різну методику і структуру тарифної ставки як джерела формування страхових резервів.

За договором страхування життя страхувальник отримує страхову суму в будь-якому випадку, крайній термін при цьому - закінчення дії договору. При загальних же видах страхування страхове відшкодування виплачується тільки при настанні несприятливих подій, обумовлених у договорі страхування. Якщо страховий випадок не настав, страхове відшкодування не виплачується і кошти залишаються в компанії. Відповідно прибуток страховика в цих видів діяльності формується по різному: у першому випадку тільки за рахунок інвестиційної діяльності, у другому - від долі навантаження в структурі нетто-ставки і за рахунок інвестиційної діяльності.

Базовим принципом регулювання страхових резервів є той принцип, що страхові резерви по страхуванню життя і медичного страхуваннявраховуються окремо від страхових резервів за загальними видами страхування. Цей принцип виходить з того, що в країнах ЄС, Україні і Балтії страхові компанії не можуть одночасно займатися і страхуванням життя і ризикових видах страхування.

Формування резервів зі страхування життя здійснюється відрахуванням частини страхової премії, яка передбачена для забезпечення страхових виплат (нетто-премії), та частини інвестиційного доходу від розміщення тимчасово вільних коштів страховика.

Резерви по страхуванню життя мають у своєму складі резерви довгострокових зобов'язань (математичні резерви); резерви належних виплат страхових сум.

Резерви довгострокових зобов'язань складаються з резерву нетто-премій, резерву витрат на ведення справи, резерву бонусів.

Головними факторами, що впливають на розмір величини математичних резервів (в нормативних документах визначається як базис прогнозу розрахунку математичних резервів), є:

демографічні показники тривалості життя;

ймовірність настання нещасного випадку або хвороби;

річна ставка інвестиційного доходу.

Резерви належних виплат складаються з резерву заявлених, але не виплачених збитків, та резерву збитків, які виникли, але не заявлені.

Розрахунок резерву заявлених, але не виплачених збитків, здійснюється за кожним чинним на звітну дату договором окремо.

Розрахунок резерву збитків, які виникли, але не заявлені, здійснюється за сукупністю договорів у цілому.

Загальна величина резерву належних виплат страхових сум дорівнює сумі зазначених резервів.

Величина резервів довгострокових зобов'язань обчислюється актуарно окремо по кожному договору за методикою формування резервів ізстрахування життя.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 334 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...