Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заміна ліків: генерична й терапевтична заміна



Дуже часто в силу різних причин виникає потреба в заміні препаратів, оскільки брендові препарати дорогі, часами в аптеках відсутні, генеричних препаратів багато, і провізорові трудно зорієнтуватися у цій ситуації. Генеричні препарати містять ту ж саму активну речовину, ідентичні за силою дії і є в тій же лікарській формі, мають ті ж показання до застосування і шляхи введення і повинні бути біоеквівалентним оригінальному препарату (така ж концентра­ція в крові, як і після вживання бренду).

Тому для порівняння препаратів різних фірм існують такі терміни:

– біоеквівалентність;

– фармацевтична еквівалентність і альтернативність;

– терапевтична еквівалентність.

Фармацевтично еквівалентні препарати – це препарати в одна­ковій лікарській формі, що містять одні й ті ж активні субстанції в однаковій кількості, які відповідають вимогам одних і тих же стандартів.

Фармацевтично альтернативні лікарські препарати – препарати, які містять однакові речовини, але відрізняються за хімічною формулою речовини (різні солі, ефіри цих речовин) або відрізняються лікарською фор­мою або за силою дії.

Біоеквівалентні лікарські речовини – препарати, які дають однакову концентрацію діючих речовин в крові при введенні однакової кількості речовин одним і тим же шляхом.

Біоеквівалентні, як правило, фармацевтично еквівалентні або фармакологічно альтернативні речовини, які мають порівняльно однакову біодо­ступність при подібних експериментальних умовах. Визначають і порівнюють біоеквівалентність для метаболітів препаратів.

Біоеквівалентні препарати є терапевтично еквівалентні.

Терапевтично еквівалентні лікарські препарати – мають однакову активну субстанцію і за результатами клінічних обстежень володіють одна­ковою ефективністю і безпечністю.

Препарати, що містять одні і ті ж речовини, але випускаються різними фірмами, можуть відрізнятися за біодоступністю, а це веде до різниці в терапевтичній ефективності. Вибір тому завжди за лікарем.

Генерична заміна – відпуск препарату, комерційна назва якого від­різняється від виписаного лікарем, а хімічний склад і дозування діючої речовини ідентичні.

Є 3 системи проведення генеричної заміни.

Система тотальної генеричної заміни – на кожен рецепт оригіналь­ного лікарського препарату відпускають генеричний. Ви­никнення побіч­них ефектів можливе при заміні протиепілептичних засобів, -адрено­блокаторів, протисудомних, антагоністів кальцію. Вона не дістала широ­кого розповсюдження.

Система забороняючих поміток в рецепті. Лікар повинен зро­бити помітку в рецепті, якщо він заперечує проти заміни препарату.

Система дозволяючих поміток в рецепті. Лікар повинен зробити помітку, якщо він не заперечує проти заміни вказаного препарату.

Терапевтична заміна – заміна ліку, виписаного лікарем, на інший за хімічним складом. При цьому препарат хоч і належить до того самого фармакологічного і/або терапевтичного класу, але за хімічним складом відрізняється, тому може викликати інший ефект (заміна Н2-блокатора антацидним хворому з пептичною виразкою). Це порушує стосунки лікар-хворий і заборонене в усьому світі.

Коли призначення препарату здійснює провізор (самолікування), можлива терапевтична і генерична заміна.

У цьому випадку перед провізором стоїть завдання забезпечити належ­ну якість фармацевтичної опіки.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 841 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...