Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задачі, джерела інформації, нормативні акти і напрями контролю



Основними задачами перевірки стану бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю є:

1) всебічне вивчення організації обліку та внутрішнього контролю за раціональним використанням грошових коштів і матеріальних ресурсів, забезпеченням власності підприємства;

2) встановлення повноти, своєчасності та достовірності відображення господарських і фінансових операцій в первинних документах і облікових регістрах відповідно до діючих національних П(с)БО, інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського обліку;

3) контроль за забезпеченням впровадження сучасних технологій збору та обробки обліково-економічної інформації;

4) контроль за достовірністю відображення у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності кількісних і якісних показників роботи підприємства.

Джерелами інформації при перевірці є наказ про облікову політику, первинні облікові документи, посадові інструкції працівників бухгалтерії, фінансова, статистична та оперативна звітність.

Бухгалтерський облік на підприємстві повинен вестися безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення відображення фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник або уповноважений ним орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Напрями перевірки стану бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю наведено на рис. 10.1.

Рис. 10.1. – Напрями перевірки стану бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю

У процесі ревізії достовірності звітності слід встановити відповідність дотримання на підприємстві Закону „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”, „Порядку надання фінансової звітності”, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 р. № 419 і вимог національних стандартів (положень) бухгалтерського обліку та „Інструкції про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку, активів капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій”, затвердженої Наказом Міністер­ства фінансів України від 30.11.99 р. №291.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...