Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Медична вірусологія



Досить часто причиною набутих імунодефіцитів є інфекційне ураження організму, при якому збудники безпосередньо розмножуються в клітинах імунної системи і руйнують їх. Виберіть серед перерахованих ті захворювання, при яких має місце вищезгадане:

A * Інфекційний мононуклеоз, СНІД

B Туберкульоз, мікобактеріоз

C Поліоміеліт, гепатит А

D Дизентерія, холера

E Ку-гарячка, висипний тиф

Збудник гепатиту Д (Дельта-агент) є дефектним вірусом, який може реплікуватись лише в клітинах, уже інфікованих одним з перерахованих вірусів:

A * Вірусом гепатиту В

B Вірусом гепатиту А

C Вірусом гепатиту Е

D Вірусом Епстайна-Барр

E Вірусом імунодефіциту людини

ВІЛ-інфікований пацієнт періодично обстежується з метою виявлення ознак активізації процесу. Назвіть найбільш суттєву ознаку, що вказує на перехід ВІЛ-інфекції в СНІД:

A * Саркома Капоші, кількіть Т-хелперів нижче 200 кл/мкл

B Зниження кількості нейтрофілів

C Зниження кількості Т-хелперів

D Кількість Т-хелперів нижче критичного рівня

E Виявлення антитіл до gp 41

У населеному пункті зареєстрований спалах гепатиту, який пов'язують з водним чинником. Який вірус гепатиту міг викликати спалах захворювань в цьому населеному пункті?

A * Вірус гепатиту Е.

B Вірус гепатиту С.

C Вірус гепатиту Д.

D Вірус гепатиту G.

E Вірус гепатиту B.

У хворого 25 років з численних шкірних пустул висівається золотистий стафілокок в асоціації з епідермальним стафілококом, в аналізі харкотиння виявлена пневмоциста карінії, у випорожненнях - криптоспоридії, вульгарний протей та гриби роду кандіда. При якому захворюванні зустрічається таке множинне інфікування умовно-патогенними мікроорганізмами?

A *СНIД

B Цукровий діабет

C Сепсис

D Дисбактеріоз

E Медикаментозний агранулоцитоз

Мисливець звернувся за медичною допомогою з приводу укусів рук пораненою лисицею. Яку допомогу слід надати йому з метою специфічної профілактики сказу?

A * Введення антирабічної вакцини

B Хірургічна обробка рани

C Введення антибіотиків

D Промивання рани мильним розчином

E Обробка рани спиртовим розчином йоду

При обстеженні молодого чоловіка в центрі по боротьбі з СНІДом отриманий позитивний результат ІФА з антигенами ВІЧ. Скарги на стан здоров'я відсутні. Про що може свідчити позитивний результат ІФА?

A * Про інфікування ВІЧ

B Про захворювання на СНІД

C Про інфікування ВГБ

D Про перенесене захворювання на СНІД

E Про персистенцію ВГБ

В інфекційну лікарню поступив пацієнт з клінічними ознаками енцефаліту. В анамнезі - укус кліща. В реакції затримки гемаглютинації виявлено антитіла проти збудника кліщового енцефаліту в розведенні 1: 20, що не є діагностичним. Вкажіть наступні дії лікаря після одержання вказаного результату:

A *Повторити дослідження із сироваткою, взятою через 10 днів

B Дослідити цю ж сироватку повторно.

C Використати чутливішу реакцію.

D Повторити дослідження з іншим діагностикумом.

E Відхилити діагноз кліщового енцефаліту.

Вірус імунодефіциту людини, маючи на своїй поверхні антигени gp 41 i gp 120, взаємодіє з клітинами-мішенями організму. Виберіть серед перерахованих антигени лімфоцитів людини, з якими комплементарно зв’язується gp 120 вірусу.

A *CD 4

B CD 3

C CD 8

D CD 19

E CD 28

При дослідженні сироватки крові у пацієнта з ознаками імунодефіциту виявлено антитіла до білків gP 120 i gP41. Яку інфекцію у хворого підтверджує цей результат?

A *ВІЛ-інфекція

B НLTV-1- інфекція

C TORCH- інфекція

D НВV - інфекція

E ЕСНО-інфекція

У хворого по ходу міжреберних нервів з’явилася пухірцева висипка у вигляді обруча, з больовим синдромом. Яке дослідження найбільш ефективне для експрес-діагностики оперізуючого лишаю?

A * РІФ з моноклональними антитілами

B Виділення вірусу в культурі клітин

C РН

D ІФА

E РЗК

У клітинах мозку лисиці, що відловлена в межі міста, виявлені включення у вигляді тілець Бабеша-Негрі. Джерелом якого захворювання була тварина?

A Сказ *

B Інфекційний мононуклеоз

C Грип

D Кліщовий енцефаліт

E Вітряна віспа

В вірусологічну лабораторію доставлено патологічний матеріал (виділення слизової оболонки носових ходів), який взяли від хворого з попереднім діагнозом “грип”. Який експрес-метод дасть змогу виявити специфічний вірусний антиген в досліджуваному матеріалі?

A * Пряма і непряма РІФ

B Прямий і непрямий ІФА

C РГГА

D РЗНГА

E РІА

Матеріалом від дитини з попереднім діагнозом “ентеровирусна інфекція” заразили культуру кліток мавп (Vero) і мишей-сосунків, в результаті не виявлено цитопатичного ефекту на культурі кліток, але зареєстрована загибель мишей-сосунків. Які ентеровіруси могли викликати захворювання у даної дитини?

A * Коксаки А

B Коксаки В

C ЕСНО

D Поліовіруси

E Некласифіковані ентеровіруси 68-71

У фекаліях трирічної дитини із сильновираженою діареєю, яка хворіє протягом 3-ох днів, за методом імунної електронної мікроскопії виявлено віруси, із двошаровим капсидом і псевдооболонкою, які нагадують дрібні коліщатка із спицями. Які це можуть бути віруси?

A ротавіруси *

B Коксакі-віруси

C ЕСНО-віруси

D коронавіруси

E реовіруси

Вагітній жінці, при постановці на облік в жіночу поліклініку, було проведено комплексне дослідження на ряд інфекцій. У сироватці крові були виявлені IgM до вірусу краснухи. Про що свідчить дане обстеження?

A * Про первинне зараження жінки

B Про хронічний процес

C Жінка здорова

D Загострення хронічного процесу

E Повторне інфікування вірусом краснухи

Матеріал від хворого з попереднім діагнозом “Грип” направлено до лабораторії. При проведенні вірусологічного дослідження було застосовано реакцію гемадсорбції. Для виявлення яких вірусів може бути використана ця реакція?

A Вірусів, що мають гемаглютиніни*

B Всіх простих вірусів

C Всіх складних вірусів

D ДНК-геномних вірусів

E Будь-яких вірусів





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 743 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...