Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила роботи із сушильною шафою



МЕТА: Підготувати до стерилізації новий та використаний посуд та провести його стерилізацію.

ПРИЗНАЧЕННЯ: В стерильний посуд (банки, пробірки, флакони, плювальниці) відбирають стерильним інструментом (тампоном, шприцом, шпателем, піпеткою та ін.) патологічний матеріал у хворих для діагностики інфекційних хвороб.

ОСНАЩЕННЯ:

- сухожарова шафа;

- біологічні, хімічні тести, пробірки з сахарозою;

- пастерівські і градуйовані піпетки;

- флакони, пробірки, чашки Петрі;

- спиртівка, сухий спирт, сірники;

- вата;

- папір;

- маркер;

- металеві пенали;

- ватно-марлеві пробки;

- 70% етиловий спирт, Стерилліум;

- гумові рукавички, мило, рушник.

ЕТАПИ ОБГРУНТУВАННЯ
І. ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП 1.Надягніть гумові рукавички. 2. Перевірте, щоб посуд був сухим. 3. Перевірте, щоб градуювання на піпетках було добре помітне. 4. Сполосніть піпетку і висушіть.  
ІІ. ВИКОНАННЯ НАВИЧКИ 1.Підготуйте лабораторний посуд до стерилізації: - флакони, пробірки закрийте ватно-марлевими пробками (пробка повинна входити в горлечко на 2/3 своєї довжини не дуже туго), зверху пробок на флакони надіньте паперовий ковпачок і обв’яжіть; - пробірки зв’яжіть по 5-50 шт. і загорніть у папір; - градуйовані піпетки з широкого кінця закрийте ватою, загорніть по 10-15 шт. у довгі смужки паперу шириною 4-5 см (позначте на папері об’єм обгорнутих піпеток); - гострі кінці пастерівських піпеток запаяйте у полум’ї пальника, обгорніть в папір по 3-5 шт., на папері позначте «пастерівські піпетки»; - чашки Петрі по 1 чи 4-5 шт. загорніть у папір або вмістіть їх у стерилізовані коробки, бікси; 2. Лабораторний посуд закладіть в сухожарову шафу: - загрузіть шафу підготовленим посудом не щільно; - запаяні пробірки з сахарозою, хімічні і біологічні тести контролю.   Папір попереджає інфікування після стерилізації.     Для забезпечення рівномірного прогріву посуду.
ЕТАПИ ОБҐРУНТУВАННЯ
3. Проведіть стерилізацію посуду у сухожаровій шафі: - закрийте щільно дверці шафи;   - включить обігрівальний прилад, доведіть температуру до 1800С;   - при температурі 1800С стерилізуйте 1 год.;   - через 1 годину вимкніть шафу, дверці шафи не відкривайте поки шафа не охолоне. Фізичний контроль визначення температури у шафі (сахароза при t 1700С карамелізується). Біологічний контроль – використання біотестів. Під час роботи не відкривати шафу – небезпечно з протипожежних міркувань, призводить до втрати стерилізаційного ефекту. Холодне повітря може призвести до тріщин на гарячому посуді.
ІІІ. ЗАКІНЧЕННЯ НАВИЧКИ 1. Вигрузіть стерильний посуд із сухожарової шафи. 2. Проведіть контроль режиму стерилізації. 3. Зробіть висновки щодо ефективності стерилізації. 4. Проведіть дезінфекцію робочого місця, рук.    





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...