Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Автовакцини – етапи виготовлення, застосування



МЕТА: Ознайомитись з принципом виготовлення автовакцин, метою їх застосування.

ПРИЗНАЧЕННЯ: Автовакцини – це вакцини, які готують з мікробів, що виділені з організму хворого. Їх виготовляють у бактеріологічних лабораторіях і використовують для лікування цього ж хворого з хронічним або в’ялим перебігом хвороби. Використання автовакцин базується на тому що, їх введення спричиняє загострення хвороби і стимулює захисні реакції організму. Це полегшує діагностику і сприяє одужанню. Автовакцини використовують при інфекціях, збудниками яких є стафілококи, клебсіели, синьо-гнійна паличка та інші.

ОСНАЩЕННЯ:

- інактиватор, термостат;

- патологічний матеріал, щільні середовища

- маркер;

- ізотонічний розчин натрію хлориду;

- стандарти мутності (ампули);

- бактеріологічні петлі

- спиртівка, сухий спирт, сірники,

- дезінфекційний розчини;

- вата, пінцет;

- 70% етиловий спирт;

- гумові рукавички, мило, рушник.

ЕТАПИ ОБГРУНТУВАННЯ
І. ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП 1. Надягніть гумові рукавички. 2. Підготуйте робоче місце. 3. Проведіть посів патологічного матеріалу на щільне поживне середовище. 4. Поставте в термостат при t 370С на 18-24 години.   Виділення чистої культури мікроорганізмів.
ІІ. ВИКОНАННЯ НАВИЧКИ 1. Візьміть чисту культуру мікроорганізмів запропоновану викладачем. 2. Проведіть змив її стерильним ізотонічним розчином і доведіть до певної густоти за стандартом мутності. 3. Проведіть інактивацію культури мікроорганізмів –культуру прогрівають при Т 500-600С 1-2 год. 4. Виготовлену вакцину перевіряють на стерильність, імуногенність, реактогенність, тощо. А потім розливають в ампули і запаюють. Вводять в організм за певною схемою. 5. Використання автовакцин – для лікування фурункульозу, фолікуліту, гідраденіту, отиту, риніту, синуситу, фарингіту, бронхіту, циститу, уретриту, пієліту, та інших хронічних і рецидивуючих хвороб стафілококової етіології. Інколи використовують для лікування вірусних інфекцій (герпес).   Одержання значної кількості біологічного матеріалу. Певна густота їх суспензії – 1-4 м-ярд мікробних тіл в 1мл. Термін придатності автовакцини 6 місяців.   Парентеральне введення автовакцин стимулює Т-систему за механізмом гіперчутливості сповільненого типу, що зумовлює швидше звільнення організму від збудників.
ЕТАПИ ОБГРУНТУВАННЯ
ІІІ. ЗАКІНЧЕННЯ НАВИЧКИ 1. Проведіть дезінфекцію робочого місця, рук.   Забезпечується інфекційна безпека.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1989 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...