Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гідрофільні колоїдні розчини



2. Опалесценція — розсіяння світла каламутними розчинами (здебільшого колоїдів) з утворенням різних його відтінків (як у опалу).

Найбільш інтенсивна опалесценція спостерігається у тих випадках, коли лінійні розміри частинок не перевищують 0,1 довжини світлової хвилі. В оптично однорідних системах в умовах фазових переходів спостерігається так звана критична опалесценція на довготривалих флуктуаціях густини чи концентрації.

Дихроїзм – у мінералогії- властивість одновісних забарвлених кристалів по-різному поглинати промені світла. Окремий випадок плеохроїзму.

Д. може спостерігатися не лише на електронних, але й на коливальних переходах молекули, проте значно менший.

При впорядкованої орієнтації анізотропних молекул з'являється і лінійний Д.

3. Фактори стійкості гідрофобних колоїдних розчинів:

4. Коагуляція – злипання частинок колоїдів при їхньому зіткненні в процесі теплового (броунівського) руху, перемішування або напрямленого переміщення в зовнішньому силовому полі.

5. Фізико-хімічні властивості гелів:

Дифузія

дифузія в гелях протікає своєрідно. тут спостерігається періодичність відкладення опадів при реакціях обмінного розкладання. концентровані кола отримали назву кілець Лізенганга
періодичність чергування опадів дифузії спостерігається в мінералах (кварц, зельгур, агат, яшма) і патологічних відкладеннях - сечових і жовчних каменях.

Електропровідність

ці властивості використовуються для виготовлення гальванічних ланцюгів, що мають агар-агарові сифони. тому використовуються в електрофорезі (як підтримують середовища) і іммунофорезі.

Іммуноелектрофорез

поділ білкових речовин сумішей, наприклад, сироватки крові, по їх електрофоретичної рухливості і імунологічних властивостях. для його проведення необхідні агарових або крохмальний гелі, Антисироватка і сироватка крові.


явище Тіндаля
явище ультрамікроскопії

ці властивості поступово слабшають по мірі утворення гелю з золів або розчинів ВМС. так, при застиганні спочатку спостерігається розсіяне світіння окремих частинок, через деякий час в світловому конусі з'являється мерехтіння окремих частинок, потім видно світлі великі світіння (субмікронних), вони збільшуються в розмірах, поступальний броунівський рух припиняється і через деякий час частинки стають нерухомими.

Білет №5

Дисперсійні методи отримання колоїдних розчинів.Дисперсія - тонке подрібнення твердих або рідких тіл у середовищі до розмірів колоїдних частинок. дисперсія однієї рідини в іншій – емульгування.За допомогою кульових та колоїдних млинів.

Кульовий млин – повний циліндр, в якому поміщені сталеві і керамічні кулі. В циліндр вносять сухий або вологий матеріал для дисперсної фази, потім вмикають прилад. В результаті помолу отримують частки грубої дисперсійності. Для досягнення ним колоїдного розміру в суміш додається інертна тверда речовина, розчинна в дисперсійному середовищі.

Колоїдний млин – герметично закритий циліндр, на внутрішній поверхні якого маються виступи. В циліндр поміщений вал з лопатями. Через отвір завантажується речовина, підлягаюча подрібненню, і стабілізатор. Млин вмикають и речовина подрібнюється до розмірів колоїдних частинок. Готовий колоїдний розчин видаляється через отвір

2. дзета-потенціал - потенціал, що виникає на площині ковзання подвійного електричного шару внаслідок відриву його дифузної частини від адсорбційно зв’язаної нерухомої частини. Дзета-потенціал (ζ -потенціал) визначає заряд дифузного шару і є мірою інтенсивності електрокінетичних явищ у міжфазній області.

Електричний потенціал (дзета-потенціал) утворюється на кордоні «тверде тіло - рідина» і є причиною електрокінетичного явища. При дії електричного поля на систему, що складається з дрібнозернистого твердого тіла і рідини, виникає механічний рух фаз. Це явище називається електроосмосом.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 635 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...