Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема. Право власності на землю та права і обов’язки землевласників



1. Загальні ознаки права власності та специфічні властивості права земельної власності: подолання виключної державної власності на землю та перехід до різноманіття права земельної власності.

2. Об’єкти права власності на землю: земельний фонд та його склад як об’єкт права власності; земельні ділянки і земельні частки (паї) як об’єкти права власності.

3. Народна, державна та комунальна власність на землю та їх суб’єктний склад: право державної власності на землю та право територіального верховенства держави.

4. Юридичні та фізичні особи як суб’єкти права приватної власності на землю та їх земельно-власницька праводієздатність.

5. Право спільної часткової та спільної сумісної власності на земельну ділянку та особливості їх здійснення.

6. Підстави виникнення та припинення права власності на землю: зміст права власності на землю та основні права і обов’язки власників земельних ділянок.

Завдання для підготовки до заняття

Задача № 1

Громадянин Михайленко звернувся до міської ради про надання дозволу на підготовку проекту відведення земельної ділянки у приватну власність шляхом безоплатної приватизації. Міська рада прийняла рішення про надання згоди на підготовку вказаного проекту. Отримавши вищезазначений проект землеустрою, Михайленко надав його на розгляд і затвердження міською радою. Проте міська рада відмовила громадянину в наданні земельної ділянки у приватну власність, мотивуючи це тим, що згідно з містобудівною документацією частина вказаної ділянки знаходиться в зоні реконструкції міських будівель і споруд.

Чи правомірна відмова міської ради в наданні земельної ділянки у приватну власність? Які законодавчі норми гарантують права громадян у таких випадках?

Задача № 2

Згідно з рішенням сесії сільської ради у 2003 році громадянину Волинцю був виготовлений державний акт на право приватної власності на землю. Проте державний акт ним не був одержаний з причин тяжкої хвороби, а на початку 2004 року Волинець помер. Після смерті брата громадянка Титаренко користувалася земельною ділянкою, оскільки вважала, що ця ділянка є частиною спадкового майна. Однак у 2008 році рішенням сесії сільської ради вказана земельна ділянка була надана у користування громадянину Косенко. Посилаючись на фактично виниклі обставини, громадянка Титаренко звернулася до суду з позовом про визнання рішення сільської ради незаконним та просила визнати право власності на земельну ділянку батька за нею.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 786 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...