Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття четверте



Тема. Право землекористування та його основні види

1. Поняття, особливості та принципи права землекористування: поширення видів землекористування та обмеження суб’єктного складу землекористувачів.

2. Право постійного землекористування підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності та інших суб’єктів земельного права.

3. Право орендного землекористування: умови та порядок укладення договорів оренди земельних ділянок.

4. Право концесійного землекористування: особливості укладення та змісту концесійного договору на землекористування.

5. Основні права та обов’язки землекористувачів та межі належного здійснення своїх прав і обов’язків землекористувачами.

6. Законодавчі вимоги щодо оформлення права користування земельними ділянками та документи, що посвідчують права на них.

Завдання для підготовки до заняття

Задача № 1.

Об’єднання ветеранів воїнів-афганців звернулась з клопотанням до Кароліно-Бугазької сільради про надання у постійне користування земельної ділянки площею 2,5 га для будівництва бази відпочинку та оздоровлення ветеранів та інвалідів об’єднання. Проте у клопотанні не була вказана кількість інвалідів об’єднання. Крім того, об’єднання зареєстровано Одеським обласним управлінням юстиції й немає статусу громадської організації інвалідів України.

Чи підлягає клопотання задоволенню? Які підприємства, установи та організації мають право на постійне користування земельними ділянками державної та комунальної власності?

Задача № 2.

Орендне підприємство «Буяликський лан» уклало довгостроковий договір оренди земельної ділянки для товарного сільськогосподарського виробництва із дотриманням положень, передбачених Законом «Про оренду землі» та умов Типового договору оренди землі, за винятком розміру орендної плати. Стосовно останнього в договорі було передбачено, що у зв’язку з впливом інфляційних факторів сторони щорічно переглядають розміри орендної плати у грошовій формі або переходять до внесення орендної плати у натуральній формі.

Надайте правову оцінку наведеного положення договору оренди земельної ділянки? Які умови договору оренди земельної ділянки відносяться до істотних?

Задача № 3.

Будівельна фірма «Гермес» одержало право на оренду земельної ділянки державної власності для будівництва багатоповерхового житлового будинку. Проте з настанням фінансової кризи фірма призвела відчуження орендованої ділянки, на якій було розпочате будівництво. При цьому орендар своєчасно надіслав орендодавцю рекомендованим листом заяву щодо наміру відчуження права оренди земельної ділянки. Проте орендодавець залишив заяву орендаря без розгляду в зв’язку з тим, що первинним договором оренди таке відчуження не передбачалося. При поданні новим орендарем договору відчуження права оренди земельної ділянки на державну реєстрацію зазначені обставини були виявлені.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 434 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...