Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Служби охорони громадського порядку (міліція, суд, прокуратура, адвокатура)



Міліція - це державний озброєних орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров'я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань. Міліція - це єдина система органів, яка входить до структури Міністерства внутрішніх справ України.

Центральне місце в системі правових актів, що регулюють діяльність міліції, посідає Закон України "Про міліцію" від 20 грудня 1990 року.

Міліція виконує адміністративну, профілактичну, оперативно-розшукову,

кримінально-процесуальну, виконавчу та охоронну функції. Відповідно до завдань і функцій міліція складається з таких підрозділів: кримінальна міліція; міліція громадської безпеки, транспортна міліція; державна автомобільна інспекція; міліція охорони; спеціальна міліція. Особовий склад міліції формується з працівників, що проходять державну службу в підрозділах міліції, яким відповідно до чинного законодавства присвоєно спеціальні звання міліції.

На службу до міліції приймаються на контрактній основі громадяни. 3 прийняттям на службу може бути встановлено іспитовий строк до одного року.

Працівник міліції перебуває під захистом закону, норми якого гарантують захист життя, здоров'я, честі, гідності, майна працівника міліції та членів його сім'ї від злочинних посягань та інших протиправних дій.

Контроль за діяльністю міліції здійснюють Кабінет Міністрів України, міністр внутрішніх справ України і, в межах їхньої компетенції - ради народних депутатів.

Нагляд за додержанням законності в діяльності міліції здійснюють Генеральний прокурор України і підлеглі йому прокурори.

Статус Конституційного Суду України визначається статтями 147-153 Конституції України та Законом України "Про Конституційний суд України" від 16 жовтня 199бр.

КонституційнийСуд України єєдиним органом конституційної юрисдикції в Україні, який вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України. Конституційний Суд складається з 18 суддів. Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного

Суду України. Суддя Конституційного Суду призначається на 9 років, без права бути призначеним на повторний строк. Голова Суду обирається на спеціальному пленарному засіданні Коцституційного Суду зі складу суддів Конституційного Суду таємним голосуванням лише на один трирічний строк.

Прокуратура - єдина централізована система державних органів, які від імені України здійснюють нагляд за точним виконанням та єдиним застосуванням законів че ез своєчасне виявлення правопорушень, вжиття заходів щодо їх усунення і притягйення винних до відповідальності. Статус прокуратури в Україні визначається статтями 121-123 Конституції України та Законом, України "Про прокуратуру" від 5 листопада 1991 року.

Прокуратуру України очолює Генеральний прокурор України, призначуваний на посаду за згодою Верховної Ради України; з посади його звільняє Президент України. Верховна Рада України може висловити недовіру Генеральному прокуророві України, що матиме наслідком його відставку з посади. Строк повноважень Генерального прокурора України - п'ять років.

Вимоги прокурора, що відповідають чинному законодавству, є обов'язковими для всіх органів, підприємств, установ, організацій, посадових осіб і громадян та виконуються невідкладно або в передбачені законом чи визначені прокурором строки.

Адвокатура єдобровільним професійним громадським об'єднанням, покликаним згідно з Конституцією України сприяти захисту прав, свобод і представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, подавати їм іншу юридичну допомогу. Адвокатура України здійснює свою діяльність на принципах верховенства закону, незалежності, демократизму, гуманізму й конфіденційності. Питання організації та діяльності адвокатури регулюються Законом України "Про адвокатуру" від 19 грудня 1992року.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 766 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...