Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Природно-соціальні небезпеки: алкоголізм, наркоманія, венеричні захворювання, СНІД



Проблеми для безпеки життєдіяльності - створюють біологічні чинники природного та антропогенного походження, які у великих кількостях перебувають у природному середовищі, на виробництві і в побуті.

Отже, до природно-соціальних небезпек належать: епідемії інфекційних захворювань, венеричні захворювання, СНІД, наркоманія, алкоголізм, куріння тощо.

Розрізняють дві групи харчових захворювань мікробного походження: харчові інфекції та харчові отруєння (інтоксикації).

Захворювання, які передаються статевим шляхом. Серед найбільш поширених захворювань такого типу можна відмітити сифіліс, гонорею деякі види кандидозів та інші. Більшість таких захворювань виліковні, коли своєчасно почато лікування, проте призводять до тяжких хвороб чи навіть смерті, якщо їх запустити.

Наркотики та наркоманія. Наркотиком вважається кожна речовина рослинного чи синтетичного походження, яка при введенні в організм може змінити 'одну чи декілька функцій та внаслідок багаторазового вживання призвести до психічної або фізичної залежності. Психічна залежність - це форма взаємовідносин між наркотиком і особистістю, і ці взаємовідносини залежать як від специфічності ефекту наркотику, так і від потреб особистості, котрі цей наркотик задовольняє. Фізична залежність — це стан адаптації, який виражається в явних порушеннях фізіології у випадку припинення вживання наркотиків. Це явище перебуває в безпосередньому зв'язку з фармакологічною дією наркотику на живу клітину. Відчути дію наркотику і не втягнутись неможливо. В наркоманії як хворобі розрізняють два стани - залежність та звикання.

Наркоманія - це важке захворювання, що завдає серйозної, шкоди здоров'ю, і призводить до деградації особистості, інвалідності і смерті в молодому віці.

Наркоманія в Україні, на думку спеціалістів, давно набула ознак епідемії. Кількість людей, які вживають наркотики близько 100 тисяч (за офіційними даними). Реальна цифра людей, що вживають наркотики, за оцінками МВС, в 10-12 разів більша, і складає 800-900 тисяч.

СНІД - синдром набутого імунодефіциту — смертельне захворювання людини, що викликається ВІЛ (вірусом імунодефіциту людини).

СНІД — це проблема двох видів: наукова — зумовлена властивостями вірусу, і соціальна — пов'язана з умовами життя, станом моралі, способом життя, реакцією населення на СНІД.

Засоби захисту: широке застосування імунодіагностики, шприців одноразового використання, перевірка крові донорів на наявність у ній ВІЛ, проведення спеціальних інструктажів медичного персоналу і санітарно-гігієнічна освіта населення, здоровий спосіб життя.

Алкоголізм — страшна хвороба, яка за розповсюдженням по Землі займає третє місце після серцево-судинних та ракових захворювань.

Тютюнопаління — найбільш розповсюджена шкідлива звичка, яка призводить до серйозних порушень здоров'я людини. За оцінками ВООЗ, близько третини дорослого населення світу палять (серед них 200 мільйонів — жінки).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1432 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...