Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теорія держави і права як суспільна наука



Вступ

Вступ

Теорія держави і права є провідною, фундаментальною юридичною наукою і навчальною дисципліною, що закладає базові знання у сфері правознавства.
Даний розділ присвячений розгляду питань, пов’язаних з висвітленням місця теорії держави і права в системі суспільних наук та в системі юридичних наук.

В результаті вивчення теми 1 «Теорія держави і права: її предмет, методи пізнання та місце в системі юридичних наук» студенти мають опанувати: предмет правознавства у його взаємозв’язку з предметом теорії держави і права як вихідної основи правознавства; предмет теорії держави і права у його взаємозв’язку з системою суспільствознавчих наук; предмет теорії держави і права у його взаємозв’язку з системою правознавства; значущість теорії держави і права як методологічної юридичної науки; функціональну спрямованість теорії держави і права, її науково-пізнавальне та навчальне призначення; зміст провідних функцій теорії держави і права в умовах сучасних демократичних реалій перехідного суспільства та становлення державності, а також навчитися визначати особливі риси її функцій; структуру методології теорії держави і права та особливості усіх її рівнів

Вступ

Вступ

Розпочинаючи вивчення даної теми, слід, передусім, звернути увагу на те, що держава і право – це, передусім, невід`ємні складові будь-якого цивілізованого суспільства, яким притаманні ознаки загальносоціального характеру. Водночас, державно-правові явища являють собою самостійні інститути, цілісні соціальні системи, які мають специфічні, своєрідні особливості.

Теорія держави і права як суспільна наука

Теорія держави і права як суспільна наука


В процесі пізнання оточуючого світу наука займаєособливе місце. Кожна наука має свій об`єкт, предмет та методологію дослідження (Таблиця 1.1). Наука, як важлива сфера суспільної діяльності, що має своєю метою отримання і систематизацію об’єктивних знань про дійсність, володіє складною структурою (Таблиця 1.2). В залежності від того, що є об`єктом дослідження – явища природного або явища суспільного характеру науки поділяються на природничі та суспільні. Правові та державні явища як елементи соціальної системи підкоряються об’єктивним загальносоціальним закономірностям становлення, функціонування та розвитку суспільства (Таблиця 1.3.).
У зв’язку з цим теорія держави і права формулює наукові закони, поняття та визначення правових і державних явищ у тісному співробітництві з іншими суспільними науками, що, врешті-решт, дозволяє не лише більш глибинно пізнати сутність, зміст та форми цих явищ, але й використати результати наукового пізнання в процесі суспільних перетворень. Інтеграція соціогуманітарних наук як форма наукового пізнання, що спрямована на встановлення і посилення взаємозв’язків між науками, є однією із найважливіших передумов комплексного вирішення питань суспільної життєдіяльності, в тому числі і їх державно-правових аспектів (Таблиця 1.4.).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 452 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...