Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна хар-ка непрямих податків, їх переваги і недоліки, роль у формуванні доходів бюджету



Непрямі податки встановл-ся в цінах товарів і послуг, а їх розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів. Стягуються в ціні товарів, тб їх види залежать від особливостей ціноутворення.

До непрямих под-в відн-ся:

- акцизи (непрямі под-ки, які встановл-сяч у вигляді надбавки до ринкової ціни). Від методу встан-ня надбавки розрізняють: фіксовані ставки акцизів (у грош виразі на одиницю товарів); пропорційні ставки акцизів (в процентах до обсягу реалізації). Від охоплення товарів опод-ням пропорційні акцизи поділ-ся на специфічні й універсальні. Викор-ть 3 форми універс-х акцизів: -под-к з продажу (опод-ся сукупний обсяг продажів або купівель товарів; відбувається на одному ступені руху товарів); -под-к з обороту (стягується з валового обороту на всіх ступенях руху товарів; недолік – кумулятивний хар-р); -ПДВ (опод-ся додана варт-ть на всіх етапах руху товарів; переваги – нескладний в обчисленні, сталі надходження, рівномірний розподіл по території країни).

- фіск-на монополія – це прибуток дер-ви від реаліз-ї монополіз-х дер-ою тов-в. Монополія д-ви може бути часткою (монополізує або процес ціноутв-ня, або ціноутв-ня і в-ва, або ціноутв-ня та реал-цію) або повною (виключне право д-ви на в-во і реал-цію окремих товарів за встановленими нею цінами);

- мито, встан-ся при переміщенні тов-в через митний кордон дер-ви при ввезенні, вивезенні або транспортуванні транзитом (статистичне, фіскальне, протекціоністське, антидемпінгове, преференційне, компенсаційне)

До переваг непрямих податків належать:швидкість і регулярність надходжень до бюджету; збільшення доходів держави при зростанні населення та його добробуту; здійснення стримуючого впливу на споживання товарів, шкідливих для здоров’я і моральності населення; можливість впливу держави на розвиток виробництва і сфери послуг; Недоліки: а їх розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів. Стягуються в ціні товарів, та їх види залежать від особливостей ціноутворення.

8 Податкова політика — це діяльність держави у сфері встанов­лення і стягнення податків.

. Саме через податкову політику дер­жави відбувається становлення і розвиток податкової системи держави.

На вирішення проблеми: яку нац доходу необхідно стягувати за допомогою податків частинувпливають економічні і політичні фактори: Економічні: рівень розвитку виробництва, обсяги національного доходу на душу нас; Політичні: існування в суспільстві певного розподілу сил між соціальними колами населення, а також від механізму включення їх інтересів у політику держави..

Розподіл податків між платниками залежить від їх платоспроможності. Для цього використовують термін “дискреційний дохід” — дох, що залишився після задоволення першочергових потреб.

При розподілі под. тягаря між окремими групами населення, суб’єктивні фактори зд найбільший вплив і ведуть до відхилення за ознакою платоспроможності залежно від політ кон’юнктури.

Критерії оцінки ПП:

1. Задоволення фіскальних потреб держави;

2. Вплив податкової політики на відтворювальні процеси;

3. Вплив на вирішення соціальних завдань.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...