Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Як визначаються “сильні” та “слабкі” сторони організації? Наведіть приклади позначених характеристик будь-якого українського підприємства



Порівняння окремих параметрів функціонування та результатів діяльності підприємства з досягненнями основних конкурентів дає змогу не лише зробити «миттєве фото» стану, що склався в галузі та «стратегічній групі», а й визначити слабкі та сильні сторони підприємства стосовно основних конкурентів, спрогнозувати можливі варіанти розвитку ситуації, розробити відповідні стратегії посилення позитивних тенденцій та ослаблення негативних (у межах можливого).

Існує чимало визначень окремих елементів SWOT-аналізу. Наведемо деякі з них:

Сильні сторони (strength ) — внутрішні можливості (навички, потенціал) чи ресурс, що можуть зумовити формування конкурент­ної переваги.

Слабкі сторони (weaknesses ) — види діяльності, які фірма здійснює не досить добре, або ресурси, підсистеми потенціалу, що неправильно використовуються.

Можливості (opportunities) — сукупність факторів, що переважно позитивно впливають на діяльність організації, альтернати­ви, що їх може використати підприємство для досягнення стратегічних цілей (результатів).

Загрози (threats) — сукупність факторів, що переважно негативно впливають на діяльність організації, будь-які процеси або явища, що перешкоджають руху підприємства чи організації в напрямку досягнення своїх місії та цілей.

Ці складові об’єктивно існують у середовищі та суб’єктивно оцінюються керівниками організації.

Приклад: Підприємство створене і діє у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю. Основним видом діяльності ТОВ «Бренд Бенд» є виготовлення поліграфічної продукції і надання поліграфічних послуг. Сильні і слабкі сторони ТОВ «Бренд Бенд»

Сильні сторони Слабкі сторони
Достатня популярність Вузький асортимент продукції
Імідж на ринку Збої в постачанні
Фокусування на споживачі Середній рівень цін
Високий контроль якості Не упроваджена система ІСО-9000
Висока рентабельність Не повна завантаженість виробничих потужностей
Зростання оборотних коштів Слабка структура управління
Наявність джерела фінансування Неучасть персоналу в ухваленні управлінських рішень
Сучасні технології виробництва Вузька спеціалізація
Продумана стратегія у сфері діяльності Непридатність продукції в інших областях
Висока кваліфікація персоналу Слабкість в створенні нових видів продукції
Хороша мотивація персоналу Застаріле устаткування
Конкурентноздатна цінова політика Залежність від постачальників комплектуючих
Налагоджена збутова мережа  





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 935 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...