Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка цінних паперів



Оцінка вартості цінних паперів виконується тоді, коли цінні папери належать до довгострокових і короткострокових фі­нансових активів підприємства, що приватизуються.

Цінні папери, що обертаються на вторинному фондовому ри­нку, оцінюють методом курсової вартості. Оцінка за курсовою вартістю здійснюється на підставі офіційних котирувань фондо­вої біржі або документально підтверджених операцій електрон­ного чи позабіржових ринків.Якщо об'єктом оцінки є акції, то передбачається, що вони не мають терміну погашення, а відповідний метод оцінки застосову­ється залежно від типу акцій.Привілейовані акції з постійним дивідендом оцінюються на підставі формули довічної ренти:

де Sa — ринкова вартість привілейованих акцій; D — сума постійного дивіденду; N — кількість акцій, які оцінюються; К — ставка капіталізації.

Оцінка вартості акцій виконується за формулою:

де І — ставка дисконтування; t — порядковий номер року (у практичних розрахунках / не перевищує 33 років).

Економічний зміст даного методу полягає в тому, що тепері­шня ринкова вартість акцій, котрі не мають терміну погашення, становить суму дивідендів за окремі періоди, приведених до су­часної вартості з використанням дисконтної ставки, яка дорівнює теперішній дохідності.

Якщо об'єктом оцінки є облігації (ощадні сертифікати та інші види цінних паперів з точно визначеним терміном обігу), то їх вартість дорівнюватиме сумі процентів (приведеній за ставкою дисконту до сучасної вартості) за визначений період і вартості, яка повертається власнику після закінчення терміну обігу. Рин­кова вартість облігацій розраховується за формулою:

де Р0 — сума щорічних процентів; So — ринкова вартість облігацій; N— кількість облігацій, які оцінюються; І — ставка дисконтування; Н0— номінал облігацій, що погашатимуться після закінчення терміну обігу; t — порядковий номер року (t-1, п); п — кількість років (або інших періодів), які залишаються до погашення облігацій.






Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...