Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Витратний підхід до оцінки об’єктів інтелектуальної власності



Сутність витратного підходу полягає у припущенні, що потенційний покупець, володіючи певною інформацією про предмет купівлі, не заплатить за нього більше, ніж за інший об'єкт тієї ж корисності. Для цього потрібно визначення витрат на відтворення первинної вартості ОІВ за вирахуванням суми зносу за період використання об'єкта. Сума витрат включає витрати на створення (придбання), правову охорону ОІВ (нематеріального активу) та доведення його до стану, що є придатним для використання.

У разі застосування витратного підходу можуть використовуватися такі методи: фактичних витрат, планових витрат, метод коефіцієнтів, вартості заміщення, відновлюваної вартості.

За методом фактичних витрат вартість ОІВ складається з прямих витрат на оплату праці прямих матеріальних витрат, амортизації основних засобів, які безпосередньо використовуються при створенні даного об'єкта, витрат на створення дослідного зразка, витрат, пов'язаних із доведенням ОІВ до стану, що є придат-ним для використання, вартості придбання ОІВ, загальновиробничих витрат у частині відповідно до прийнятих в організації, де створений ОІВ, методом їх розподілу. Розподіл загальновиробничих витрат здійснюється з використанням бази розподілу. Фактичні витрати коригуються на величину індексу цін на дату оцінки та зменшуються на величину амортизації ОІВ.

Вартість ОІВ, визначену методом фактичних витрат, називають ще історичною, тому що вона ґрунтується на фактично здійснених витратах, одержаних із бухгалтерської звітності організації (підприємства), що розробило (придбало) ОІВ.

Розрахункова ціна ОІВ за методом фактичних витрат під час їх створення в організації (підприємстві) розраховується за формулою

Цмфв=Kc∑ЗtatКtu,

де Кс — коефіцієнт морального старіння ОІВ, який визначається на дату оцінки за формулою

Кс = 1 — (Тф/Тн),

де Тф — фактичний строк використання ОІВ (дії охоронного документа) на дату оцінки;

Тн — нормативний строк використання ОІВ (дії охоронного документа);

Зt — сума щорічних витрат на створення ОІВ у /-му році, ви­значена за формулою

Зt = Зtндр + Зtктд + Зtn,

Де Зtндр — витрати на науково-дослідні роботи у t-му році;

Зtктд — витрати на розроблення конструкторсько-технологічної документації у t-му році;

Зtn — витрати на правову охорону ОІВ у t-му році;

at — коефіцієнт приведення щорічних витрат

at = (1+d)kt-t

d – середня прогнозована величина процента за депозитами ком банків

Кtu — індекс цін;

t— поточний рік здійснення витрат на створення ОІВ;

tн — початковий рік здійснення витрат на створення ОІВ;

tк — кінцевий рік здійснення витрат на створення ОІВ.

Для ОІВ (нематеріальних активів) характерними є часовий і моральний знос. Під часовим зносом слід розуміти відношення терміну від моменту виникнення права на ОІВ (визнання цього об'єкта нематеріальним активом та постановлення його на баланс організації) до дати оцінки порівняно з нормативним строком йо­го корисного використання

Основним недоліком методу фактичних витрат є те, що фактичні витрати не відображують попиту на певний ОІВ, а отже, не відображають і ринкової ціни на цей об'єкт. Крім цього, фактичні витрати формуються в індивідуальних умовах створення ОІВ у певній організацій (підприємстві). Таким чином, фактичні витрати на створення ОІВ можуть значно відрізнятися як від середньо­го рівня витрат, так і від їхньої ринкової ціни.

Метод планових витрат, в якому за основу ціни ОІВ береться сума планових витрат, наведених на дату оцінки та скоригованих на величину індексу інфляції. Планові витрати розраховуються на основі внутрішньоорганізаційних норм та нормативів.

Розрахункова ціна ОІВ за методом планових витрат обчислюється за формулою

Цмпв=∑ЗtatКtu

at = 1/(1+d)kt-t

За методом коефіцієнтів ціна ОІВ розраховується як сума приведених на дату оцінки витрат на його створення, скоригова-на на коефіцієнт техніко-економічної значущості ОІВ, коефіцієнт морального старіння, індекс цін на дату оцінки:

Цмк = КзKc∑ЗtatКtu,

де К3 — коефіцієнт техніко-економічної значущості ОІВ;

Кс — коефіцієнт морального старіння;

Оцінка ОІВ за методом вартості заміщення засновується на тому, що максимальна вартість об'єкта оцінки визначається мінімальною ціною, яку потрібно заплатити за об'єкт, еквівалентний за функціональними можливостями й варіантами його використання, або такий, що має аналогічну споживну вартість.

За методом відновлюваної вартості ціна ОІВ визначається як сума витрат на створення нової точної копії об'єкта, що оцінюється, за цінами на дату оцінки. За цим методом переважно оцінюються унікальні ОІВ — права власності на об'єкти машино-, суднобудування, у будівництві тощо.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 795 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...