Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Критерій та показники оцінки ефективності інвестиційної політики



Класична ринкова теорія розглядає три критерії ефективності: продуктив­ність, економічна ефективність, технічна ефективність.

1 .Продуктивність інвестиційної політики хара­ктеризується кількістю рішень, котрі ухвалюють працівники орга­нів державної влади у певному напрямі інвестиційної політики. Для коре­ктності цієї оцінки необхідно оцінити всі інвестиційні проекти, що розглядаються, за допомогою певної шкали складно­сті стосовно проекту, складність якого береться за одиницю. (S – складність проекту; L – кількість працівників установи).

Недоліки: оцінка результатів і витрат державних установ, які приймають рішення стратегічного рівня, є дуже складною; продуктивність роботи з прийняття рішень безпосе­редньо не пов'язана з її впливом на розвиток промисловості.

2. Економічна ефективність рішення у сфері інвестиційної політики характеризує рівень використання ресурсів. Проте величина економічного ефекту, так само як і економічної ефективності, формується не тільки під впливом конкретного рішення, а є ще й результатом певного рів­ня розвитку промисловості. Отже, логічніше буде казати про приріст вигод і витрат у результаті ухвалення рішення у сфері ін­вестиційної політики:

Ефект прийняття рішення = Зміна економічної вигоди – Зміна витрат

Ефективність прийняття рішення =

3. Для визначення якісних параметрів інвестиційної політики ви­користовується критерій технічної ефективності. Технічна ефек­тивність характеризує рівень досягнення результату, тобто рівень просування до бажаної цілі. Такий підхід дає змогу формувати критерій технічної ефективності на основі ідентифікації та оцін­ки цілей інвестиційної політики. Принципова відмінність між економіч­ною і технічною ефективністю полягає в способі оцінки вигід і витрат. Економічна ефективність розраховує результат ухвалення рішення як різницю між тим, що було до його ухвалення і тим, що стало після його ухвалення та реалізації на практиці. Технічна ефективність визначає результат прийняття рішення як різницю між максимально можливим позитивним результатом від нього та результатом фактично досягнутим.

Для розрахунків технічної ефективності інвестиційної політи­ки засадничим є поняття альтернативної вартості. Альте­рнативна вартість у сфері інвестиційної політики безпосередньо пов'язана з дією об'єктивного економічного закону обмеженості ресурсів і необхідністю ефективного використання ресурсів у ін­вестиційному процесі.

Рішення, які ухвалюються в процесі визначення й реалізації інвестиційної політики, впливають на рух інвестиційних ресур­сів. Альтернативна вартість використано­го в певний спосіб ресурсу визначається його цінністю в разі ви­користання на інші альтернативні цілі, які можуть дати максималь­но можливий позитивний результат.






Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 588 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...