Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система показників економічної ефективності в промисловості



Економічна ефективність промислового виробництва характеризує кінцевий результат використання економічних ресурсів. Кількісно вона вимірюється за допомогою зіставлення двох величин: отриманого в процесі виробництва результату й витрат економічних ресурсів, які були використані на його досягнення. Розрізняють абсолютні та відносні показники зіставлення результатів і витрат. До абсолютних показників належить економічний ефект, який характеризується різними вартісними та натуральними показниками проміжних і кінцевих результатів виробництва в масштабі промисловості в цілому. Відносні показники економічної ефективності характеризують відношення економічного ефекту (результату) до витрат ресурсів.

А. Узагальнювальні показники економічної ефективності

1. Темпи зростання чистого внутрішнього продукту промисловості в розрахунку на одного працюючого.

2. Виробництво чистого внутрішнього продукту на одиницю витрат.

3. Загальна рентабельність: відношення прибутку до середньорічної вартості основних виробничих фондів і нормованих оборотних коштів.

4. Витрати виробництва та обігу на одиницю виробленої продукції (валового випуску промисловості, товарної продукції).

Б. Показники ефективності використання праці

1. Темп зростання продуктивності праці:

а) відношення індексу зростання чистого внутрішнього продукту промисловості до індексу зростання середньооблікової чисельності працівників;

б) відношення індексу зростання товарної (валової) продукції промисловості до індексу зростання середньооблікової чисельності працівників.

2. Частка приросту чистої внутрішньої (товарної, валової) продукції завдяки підвищенню продуктивності праці.

3. Умовне вивільнення працівників (порівняно з умовами базового року).

В. Показники ефективності використання основних фондів, оборотних коштів і капітальних вкладень

1. Фондовіддача — відношення обсягу чистого внутрішнього продукту промисловості (товарної, валової продукції) до середньорічної вартості основних виробничих фондів.

2. Коефіцієнт оборотності оборотних коштів — відношення чистого внутрішнього продукту промисловості (товарної, валової продукції) до середньорічної вартості нормованих оборотних коштів.

3. Коефіцієнт ефективності капітальних вкладень — відношення приросту чистого внутрішнього продукту промисловості до прирос­ту капітальних вкладень, які викликали приріст чистої продукції.

4. Строк окупності капітальних вкладень — відношення капітальних вкладень до суми чистого прибутку, отриманого за рахунок цих капітальних вкладень.

5. Питомі капіталовкладення:

а) відношення приросту капіталовкладень до приросту виробничої потужності (за найважливішими видами продукції);

б) відношення приросту капіталовкладень до приросту чистого внутрішнього продукту промисловості (товарної, валової продукції).

6. Внутрішня норма прибутку — відношення приросту чистого прибутку до приросту інвестицій, які викликали приріст прибутку.

Г. Показники ефективності використання матеріальних ресурсів

Матеріаломісткість:

а) відношення вартості проміжного продукту до валового випуску (товарної продукції) промисловості;

б) відношення вартості сировини, матеріалів, палива, енергії, спожитих промисловістю, до валового випуску (товарної продук­ції) промисловості.

Ґ. Показники ефективності зовнішньоекономічної діяльності

1. Ефективність виробництва для експорту — відношення валютних надходжень від експорту продукції (з урахуванням купівельної спроможності валюти і кредитного впливу) до витрат на виробництво та транспортування продукції на експорт.

2. Ефективність імпорту — відношення вартості (оцінки) продукції у внутрішній національній валюті до валютних платежів (з урахуванням купівельної спроможності валюти та кредитного впливу).

3. Ефект від зовнішньої торгівлі — різниця між вартістю (оцін­кою) імпорту продукції у внутрішній національній валюті та витрат на виробництво і транспортування продукції на експорт.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 294 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...