Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Податки як основне джерело доходів бюджету



Податки - це обов’язкові платежі юридичних і фізичних осіб до бюджетної системи в залежності від вартості майна, розміру доходу чи обсягу споживання.

Податок- це плата суспільства за кинонання державою її функцій, що має форму відрахування частини вартості ВВП на загальнодержавні та суспільні потреби.

Податки класифікуються за: -формою оподаткування:

Прямі – встановлюються на дохід та майно, які сплачує безпосередньо платник податку до бюджету, і обсяги таких податків залежать від податкової бази. Поділяються на: реальні - стягуються з майна, в їх основі лежить майбутній дохід;первинним є об’єкт оподаткування. Особисті - сплачуються платником а рахунок і залежно від одержуваного ним доходу та визначають його платоспроможність.

Непрям і(акциз, мито)- податки, що визначаються обсягами споживання і виступають як надбавки до ціни товару, робіт,послуг. Формальний платник-продавець товару, реальний- покупець.

-за рівнем становлення (правова ознака):

Пропорційні-стабільна ставка незалежно від збільшення об’єкта оподаткування;

Прогресивні-ставка збільшується залежно від росту доходу

Регресивні-ставка зменшується замірою росту розміру доходу.

-за джерелом сплати:

Податки, що фінансуються за рахунок виручки від реалізації (акциз, ПДВ)

Податки,що включаються до собівартості (відрахування на пенсійне та соціальне страхування; геологорозвідувальні роботи)

Податки.що фінансуються за рахунок прибутку(податок на майно; податок на прибуток; відрахування до фонду інвалідів)

-в залежності від суб’єктів оподаткування: З юрид.осіб, З фіз.осіб, Змішані

-залежно від каналу надходження:

Загальнодержавні-надходять до державного бюджету

Місцеві-повністю надходять до місцевих бюджетів

Пропорційні-розподіляються в певних пропорціях між державними і місцевими бюджетами

Позабюджетні-надходять до певних позабюджетних фондів

- за методом нарахування (розкладні, окладні)

Бюджетоутворюючі податки – податки, встановлені органами законодавчої влади (на загальнодержавному рівні) чи органами місцевого самоврядування (на місцевому рівні), обов’язкові для справляння до бюджетів відповідних рівнів, відсоткова частка яких до валового внутрішнього продукту (ВВП) чи валового регіонального продукту (залежно від території справляння) складає не менше 1%.

На даний час в Україні до бюджетоутворюючих податків можна віднести такі непрямі податки, як податок на додану вартість, акцизний податок та мито, а також прямі податки – податок на доходи фізичних осіб та податок на прибуток підприємств.

Платники ПДВ: юридичні та фізичні особи, які здійснюють від свого імені виробничу або іншу підприємницьку діяльність на території України залежно від форм власності та мають індивідуальний податковий номер.

Ставка -20%

Акцизний податок - це непрямий податок на споживання підакцизних товарів (продукції), що включається до ціни таких товарів (продукції).Перелік підакцизних товарів: спирт етиловий, алкогольні напої, пиво;- тютюнові вироби; -нафтопродукти, скраплений газ; -легкові автомобілі.

ПДФО Є платою фізичної особи за послуги, які надаються їй територіальною громадою, на території якої така фізична особа має податкову адресу або розташовано особу, що утримує цей податок згідно з Податковим кодексом України.Ставка 15(17)%

Податок на прибуток підприємств — загальнодержавний податок в Україні.Ставки: з 1 січня 2012 року по 31 грудня 2012 року включно - 21 відсоток;з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно - 19 відсотків;з 1 січня 2014 року - 16 відсотків.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1500 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...