Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціально-економічна сутність податків



Податки - це обов’язкові платежі юридичних і фізичних осіб до бюджетної системи в залежності від вартості майна, розміру доходу чи обсягу споживання.

Податок- це плата суспільства за кинонання державою її функцій, що має форму відрахування частини вартості ВВП на загальнодержавні та суспільні потреби.

Ознаки :1. Односторонній рух стягнення(зобов’язання щодо сплати податків має односторонній характер);2.Обовязковий порядок надходження в бюджет; 3.Відсутність цільового напрямку(акумульовані державою у вигляді податків кошти витрачаються на задоволення державних потреб); 4.Безеквівалетний характер відносин платника податку з державою; 5.Періодичність сплати податку; 6.Некаральний характер(виникнення обов’язку щодо сплати податків не пов’язані з будь-якими протиправними діями); 7.Примусовий характер(обов’язковість сплати податків забезпечується державою через систему податкових, правоохоронних і судових органів); 8.Законодавча закріпленість(податковим кодексом україни визначається вичерпний перелік податків); 9.Обов’язковість сплати(передбачається законодавством у статті 67 КУ).

Елементи: 1.Об’єкт податку (податкова база); 2.Суб’єкт податку (платник і носій); 3.Джерело сплати(кошти, за рахунок яких може бути сплачено податок); 4.Ставка податку(розмір податку на одиницю оподаткування); 5.Одиниця оподаткування(одиниця виміру фізичної величини предмета податку); 6.Податкові пільги(переваги, що надаються окремим платникам податків, включаючи можливість не сплачувати податок або сплачувати його у меншому розмірі).

Податки є не тільки економічною, але і суспільно-соціальною категорією.

Суспільна ціна податків вимірюється втратою частки особистого добробуту конкретними платниками. Водночас суспільні блага забезпечуються лише тільки державою, і вона реалізує ці блага споживачам за відповідними цінами. Ціною суспільних благ і є податки.

Для існування держави необхідні величезні фінансові ресурси, що акумулюються в бюджетному і позабюджетному державному централізованому фондах в основному завдяки функціонуванню податково! системи.

Податки - обов'язкові платежі в бюджет, які вилучаються державою з фізичних та юридичних осіб.

Податок - імперативний безеквівалентний рух коштів, оскільки його платник не отримує від держави зустрічного виконання зобов'язань.

Економічні відносини, зв'язані з податками, у тому чи іншому ступені торкаються всього населення країни, тому основні теоретичні і практичні аспекти побудови податкової системи цікавлять не тільки фахівців (економістів, юристів, керівників усіх рівнів, підприємців), але і звичайних громадян.

Екзаменаційний білет №4





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 268 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...