Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 26 Злочини проти довкілля(4 години)



1.Характеристика злочинів проти екологічної безпеки злочини проти екологічної безпеки (ст. ст. 236, 237, 238 і 253 КК).

2.Характеристика злочинів у сфері землевикористання, охорони надр та атмосферного повітря (ст. ст. 239, 239-1, 239-2, 240, 241 і 254 КК).

3. Характеристика злочинів у сфері використання водних ресурсів (ст. ст. 242, 243 і 244 КК).

4. Характеристика злочинів у сфері лісокористування, захисту рослинного та тваринного світу (ст. ст. 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251 і 252 КК).

Письмове завдання для самостійної роботи:

1. Законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України №17 від 10.12.2004 р. „Про судову практику у справах про злочини та інші правопорушення проти довкілля”.

2. Визначте, які кримінально-правові норми утворюють матеріальні склади злочинів, передбачені у Розділі VIII Особливої частини Кримінального кодексу.

Розв’яжіть задачі:

Задача №1

Затулко у лісі спиляв двадцять сосен. Шкода від порубки склала 25 тис. грн.

Оцініть вчинене Затулко.

Задача №2

Дроздов і Морозов, не маючи відповідного дозволу, з мисливської рушниці Морозова вбили лося, м’ясо якого поділили між собою і відвезли додому.

Оцініть вчинене Дроздовим і Морозовим.

Задача №3

Варивода, Жмук і Кабанов поїхали на полювання на косуль. Варивода і Жмук зробили засідку, а Кабанов за допомогою собак погнав косуль в бік засідки, внаслідок чого було вбито п’ять косуль.

Оцініть вчинене Вариводою, Жмуком і Кабановим.

Задача №4.

Петров наприкінці квітня без відповідного дозволу виловив сітями десять ікряних севрюг пристосованими для їх вилову снастями.

Оцініть вчинене Петровим.

Задача №5

Директор заводу Салкін, знаючи про несправність очисної системи заводу, дав вказівку спускати у річку неочищені відхідні води, внаслідок чого було спущено 800 метрів кубічних води, яка містила отруйні речовини, що викликало масову загибель риби.

Оцініть вчинене Салкіним.

Задача №6

Чотири корови Васькова захворіли на сибірку. Васьков, бажаючи позбавитися зазначених корів, продав їх на ринку. Зазначені корови заразили інших корів, які належали покупцям.

Оцініть вчинене Васьковим.

Задача №7

Внаслідок помилки штурмана танкер, на борту якого транспортувалася нафта та дизельне томливо, потрапив на мілину в територіальних водах України. Два танки судна було пошкоджено і стався витік 200 кубометрів нафти у море. Капітан судна не повідомив адміністрацію найближчого морського порту України про аварію, і нафта поширилася на велику площину поверхні моря.

Кваліфікуйте діяння штурмана і капітана судна.

Задача №8

1 травня група молодих людей розташувалася для відпочинку у лісосмузі біля залізничної колії. Після вживання спиртних напоїв А. і П. вирішили підпалити велике сухе дерево за допомогою пального. Дерево спалахнуло, і коли вогонь перейшов на інші дерева, група терміново залишила лісосмугу. Вогонь поширився на велику відстань, окрім декількох десятків дерев повністю згорів залізничний пост, я якому загинув черговий робітник залізниці.

Вирішить питання про кримінальну відповідальність А. і П.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 409 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...