Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні види договорів перевезення вантажу і людей



За видом (формою) договори морського перевезення вантажу поділяються на лінійні та чартерні.

Лінійні коносаменти використовуються при лінійній організаційно-правовій формі торговельного мореплавства. Вони є основним документом, що містить умови договору морського перевезення вантажу.

Чартерний коносамент використовується при трамповій організаційно-правовій формі торговельного мореплавства і видається за наявності чартеру. Тому у взаємовідносинах фрахтувальника і фрахтівника чартерний коносамент є тільки розпискою в прийманні вантажу. Однак в разі його переуступки третій особі відносини цієї особи з перевізником регламентує коносамент або коносамент і чартер (якщо в коносаменті є посилання на чартер).

1. Коносамент.

2. Рейсовий чартер - (voyage charter) - в національному морському праві багатьох держав розглядається як документ, що підтверджує наявність і зміст договору морського перевезення вантажу з наданням для перевезення всього судна, його частини або окремих суднових приміщень (ст. 134 КТМ України).

3. Штурманська розписка (тater’s receipt) - видається вантажним помічником капітана після приймання вантажу на борт судна. Основна правова функція цього документа полягає в тому, що він розглядається як доказ приймання вантажу перевізником і таким чином у письмовій формі закріплює право відправника вантажу на отримання коносамента від перевізника на прийнятий до перевезення вантаж. Правові питання, пов’язані з штурманською розпискою, не врегульовані нормами міжнародного морського права, це компетенція виключно внутрішньонаціонального морського законодавства.

4. Докова розписка (dock warrant, dock receipt) - за своєю суттю дуже близька до штурманської розписки. Вона видається вантажовідправнику морським перевізником або портом після отримання вантажу на пірсі. Перевізник видає цю розписку, якщо пірс належить лінійній судноплавній компанії і фактично розглядається як його складське приміщення.

Докова розписка звичайно складається вантажовідправником або його експедитором в декількох примірниках для кожної партії товару. В ній указуються кількісні характеристики вантажу (об’єм/ обсяг, маса, кількість місць), маркірування вантажу, його характеристики тощо. Підписується цей документ перевізником, котрий має право зробити в ньому відповідні застереження про видимі пошкодження або невідповідність вантажу його опису. Докова розписка, так само як і штурманська, є підставою для складання коносамента і згодом обмінюється на нього. Законодавство деяких держав передбачає обмін докової розписки на штурманську розписку після навантаження вантажу на борт судна. Як правило, такі дії здійснюються у тому разі, коли докова розписка була видана не перевізником, а портом.

5. Морська накладна (sea waybill) - так само, як і коносамент, є документ, що лежить в основі договору морського перевезення ватажу і в деяких випадках може замінити його. Однак морська накладна не є коносаментом, тому що має лише дві з трьох правових функцій коносамента. З одного боку, вона є розпискою перевізника про прийняття вантажу під свою відповідальність, з іншого - доказом наявності і змісту договору морського перевезення вантажу. Вона не є лише товаророзпорядчим документом і тому не "уособлюється" товаром.

6. Делівері-ордер (delivery-order, lieferschein) - є розповсюдженим документом у зовнішньоторговельному обігу. В "морській торгівлі" використовуються, головним чином, два види делівері-ордеров. Перший - адресований представникові продавця, а інший - перевізнику.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...