Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика ролей



Спроба систематизації соціальних ролей була зроблена Толкоттом Парсонсом та його колегами. Вони вважали, що будь-яка роль може бути описана з допомогою п’яти основних характеристик:

1. Емоційність. Деякі ролі (наприклад, лікаря, медсестри..) вимагають емоційної стриманості в ситуаціях, що звичайно супроводжуються бурхливим проявом почуттів (мова йде про хвороби, страждання, смерть). Від членів сім’ї і друзів очікується менш стримане виявлення почуттів.

2. Спосіб отримання. Деякі ролі зумовлені приписними статусами – наприклад, дитини, юнака чи дорослого громадянина; вони визначаються віком людини, що виконує роль. Інші ролі завойовуються; коли ми говоримо про доктора медицини, ми маємо на увазі таку роль, яка досягається не автоматично, а в результаті зусиль особистості.

3.Масштаб. Деякі ролі обмежені суворо визначеними аспектами взаємодії людей. Наприклад, ролі лікаря і пацієнта обмежені питаннями, які безпосередньо відносяться до здоров’я пацієнта. Між маленькою дитиною і його матір’ю та батьком встановлюються відносини більш широкого плану; кожного з батьків хвилюють різноманітні сторони життя дитини.

4.Формалізація. деякі ролі передбачають взаємодію з людьми відповідно до встановлених правил. Наприклад, бібліотекар зобов’язаний видати книги на визначений термін і вимагати штраф за кожен прострочений день, з тих, хто затримує книги. При виконанні інших ролей допускається особливе ставлення до тих, з ким у нас склалися особисті відносини. Наприклад, ми не очікуємо, що брат і сестра заплатять нам за надану послугу, хоча ми могли б взяти плату в незнайомої людини.

5.Мотивація. Різні ролі зумовлені різними мотивами. Вважається, скажімо, що підприємлива людина охоплена власними інтересами – її вчинки визначаються намаганням отримати максимальний прибуток. Але передбачається, що робітник соціальної сфери типу Служби допомоги по безробіттю працює головним чином заради суспільного блага, а не особистої вигоди.

Як вважає Т.Парсонс, будь-яка роль включає якесь поєднання цих характеристик.

Вибір ролі.

Обов’язково слід відзначити, що будь-яка формальна чи неформальна роль не є жорстко фіксованою моделлю поведінки. Характер індивіда чинить вирішальний вплив на те, у якій мірі його поведінка відповідає очікуванням інших. Люди не автоматично реагують на вплив рольових очікувань. Вони проявляють більш активний підхід. Поведінка людини є продуктом унікального, властивого тільки їй способу тлумачення та оцінки рольових очікувань. Люди осмислюють рольові очікування, інтерпретують їх, а потім діють. Це означає, що залежність між поведінкою індивіда і рольовим очікуванням має нестійкий характер; вона не вкладається в рамки жорстко фіксованої, передбачуваної схеми.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 135 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...