Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансового права



1. Загальноправовий зміст юридичної відповідальності

суб'єктів фінансового права....................................................................... 303

2. Поняття та склад правопорушення, яке скоюють суб'єкти
фінансового права........................................................................................ 321

3. Особливості застосування до суб'єктів фінансового права

юридичної відповідальності...................................................................... 338

Питання для самоконтролю.................................................................................. 349

Додаткова література............................................................................................. 350

ГЛОСАРІЙ................................................................................................................. 353

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА.................................................................... 374


Передмова

У період глибоких політичних, економічних перетворень, формування сучасних ринкових відносин в Україні відбуваються докорінні зміни і у сфері фінансової діяльності держави, органів місцевого самоврядування. Це спричинило процес формування нового за своїм змістом фінансового права як самостійної галузі правової системи України та виявилося у зміні його структури. Відповідно склалися нові фінансово-правові інститути, розширилося коло суб'єктів фінансового права, змінилися їх права, обов'язки та відповідальність. Активно формується законодавча основа регулювання фінансових відносин, відбувається кодифікація фінансово-правових норм, про що свідчить прийняття Бюджетного кодексу України. Сталися певні зміни і у системі джерел фінансового права, де поряд з такими традиційними нормативно-правовими актами вважаються рішення та висновки Конституційного Суду України, акти органів місцевого самоврядування, міжнародні договори.

Суттєвих змін зазнала також: система органів, які забезпечують реалізацію в нашій державі фінансової політики, змінився їх правовий статус та роль у здійсненні фінансової діяльності держави, органів місцевого самоврядування.

Все це зумовило потребу на основі новітніх досягнень фінансово-правової науки розглянути особливості предмету та методу фінансового права, проаналізувати зміст фінансових правовідносин та правове становище їх учасників.

Пропонований навчальний посібник підготовлений з метою допомогти уяснити сутність фінансового права і фінансової системи України та з 'ясувати актуальні проблеми правового регулювання фінансових відносин, знання яких є дуже важливим як для майбутніх юристів, так і для працівників фінансових установ, усіх, хто цікавиться проблемами цієї галузі права.

Враховуючи складність фінансового права як навчальної дисципліни та динамічність і мобільність фінансового законодавства, автор прагнула зосередити увагу не лише на викладенні матеріалу курсу, а й на пізнанні наукових

— 6 —


закономірностей цієї галузі права, на виробленні навичок самостійного та творчого аналізу джерел фінансового права, якими регулюються фінансові правовідносини.

За структурою навчальний посібник складається з 11 глав, в кінці кожної глави подається перелік питань для самоперевірки та додаткової літератури. Глосарій та список рекомендованої літератури до усіх глав Загальної частини фінансового права містяться в кінці посібника.

Сподіваюся, що зміст і система викладеного матеріалу допоможуть усім, хто буде ним користуватися, отримати необхідну інформацію із Загальної частини фінансового права.

Висловлюю щиру подяку рецензентам навчального посібника:

Берлачу Анатолію Івановичу -завідувачу кафедри адміністра­тивного та фінансового права Університету «Україна», доктору юридичних наук, професору та Орлюк Олені Павлівні - директору Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Академії правових наук України, консультанту Верховної Ради України з питань правової політики, доктору юридичних наук, доценту.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 305 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...