Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік зобов’язань за кредитами банку



Для здійснення поточної діяльності суб’єкти малого підприємництва залучають позиковий капітал. Одним з основних джерел такого капіталу виступають кредитні ресурси.

Кредит - це позиковий капітал банку у грошовій формі, що передається у тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, терміновості, платності, цільового характеру.

Головними ланками кредитної системи є банки та кредитні установи, що мають ліцензію НБУ, які виступають у ролі кредитора, і позичальники.

Кредитор - особа, що надала свої тимчасово вільні позикові кошти в розпорядження позичальника на певний строк.

Позичальник - сторона кредитних відносин, яка отримує кошти на користування і зобов'язана їх повернути у встановлений термін.

Сутність кредиту полягає в тому, що банківська система шляхом надання кредитів організовує і обслуговує рух капіталу, забезпечує його залучення, акумуляцію і перерозподіл його в сфери виробництва та обігу, де виникає дефіцит капіталу.

Кредити за терміном використання бувають довгостроковими та короткостроковими. Довгострокові позики видаються, як правило, на кілька років на капітальні вкладення. Короткострокові кредити видаються на термін не більше одного року, як правило, на поточні потреби підприємства.

Документування обліку зобов’язань за кредитами. Взаємовідносини банка та підприємства по кредитах регулюються кредитним договором, в якому обумовлюються взаємні зобов'язання і економічна відповідальність сторін, процентна ставка, джерела погашення та інші умови надання кредиту.

Погашення основної суми боргу та відсотків за кредитом відбувається на основі платіжних доручень про перерахування коштів з поточного рахунку.

Синтетичний та аналітичний облік зобов’язань за кредитами. Для обліку зобов’язань за кредитами, суб’єкти малого підприємництва застосовують:

1. Для обліку зобов’язань за довгостроковими кредитами:

- відповідно до Плану рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарський операцій підприємств та організацій рахунок 50 «Довгострокові позики»;

- відповідно до спрощеного Плану рахунків рахунок 55 ««Інші довгострокові зобов’язання».

2. Для обліку зобов’язань за короткострокових кредитів:

- відповідно до Плану рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарський операцій підприємств та організацій рахунок 60 «Короткострокові позики»;

- відповідно до спрощеного Плану рахунків рахунок 68 «Розрахунки за іншими операціями».

За кредитом зазначених рахунків відображається сума отриманих кредитів, за дебетом – сума погашення заборгованості за кредитом або переведення довгострокової заборгованості до складу поточної.

Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та строками погашення.

За користування кредитом суб’єкти підприємництва сплачують відсотки, які для підприємства є фінансовими витратами і відповідно обліковуються на рахунках:

- 951 «Відсотки за кредит» відповідно до Плану рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарський операцій підприємств та організацій. Рахунок активний, за дебетом відображається нарахування відсотків, за кредитом – їх списання в порядку закриття на фінансовий результат;

- 96 «Інші витрати» відповідно до спрощеного Плану рахунків.

Заборгованість за нарахованими відсотками відображається на рахунку:

- 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» відповідно до Плану рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарський операцій підприємств та організацій. Рахунок пасивний, за кредитом відображається нарахування заборгованості за відсотками, за дебетом - її погашення;

- 68 «Розрахунки за іншими операціями» відповідно до спрощеного Плану рахунків.

Кореспонденція рахунків з обліку зобов’язань за кредитами із застосуванням загального та спрощеного планів рахунків надана в табл. 6.3.

Таблиця 6.3 - Кореспонденція рахунків з обліку зобов’язань за кредитами із застосуванням загального та спрощеного планів рахунків





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 316 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...